Володимир Буряк повідомив про ситуацію з карантином, готовність медичних закладів та зміни у навчальному процесі

29.10.2020 10:55

Місто продовжує працювати над збільшенням у лікарнях кількості ліжок для хворих на коронавірус пацієнтів. Для медичних закладів придбане додаткове обладнання, медичні працівники забезпечені засобами індивідуального захисту. Продовжується робота над створенням міської ПЛР-лабораторії. Разом з тим запоріжці повинні відповідальніше ставитися до виконання карантинних вимог. Адже кількість хворих продовжує зростати. З цього приводу сьогодні міський голова Володимир Буряк звернувся до запоріжців.

Запоріжців закликали відповідально ставитися до виконання карантинних вимог, адже кількість хворих коронавірусом продовжує зростати. Про це міський голова Володимир Буряк сьогодні написав на своїй публічній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук».

Міський голова відзначив: якщо наприкінці вересня за тиждень у місті реєструвалося 360 хворих, то зараз – понад 900. Місто продовжує реалізацію заходів по боротьбі з коронавірусом.

- На початку карантину ми перепрофілювали під лікування пацієнтів з коронавірусом 551 ліжко, наразі я дав команду збільшити їх до 866. Хворих приймають міські лікарні № 2, № 6, № 7 та № 9. У процесі укладання договору з Національною службою здоров’я знаходиться міська лікарня №1 потужністю 220 ліжок, 90 з яких буде віддано під лікування хворих на COVID-19. Також за моїм дорученням у лікарнях міста обладнано централізованою подачею кисню більше 480 ліжок і роботу в цьому напрямку буде продовжено, - зазначив Володимир Буряк.

Ведеться активна робота зі створення міської лабораторії ПЛР-діагностики, на базі якої місто зможе оперативно та безкоштовно робити тести для виявлення COVID-19. Вона має запрацювати на початку наступного року. Також продовжується розвиток первинної медичної ланки, зокрема відкриття нових сімейних амбулаторій. Наступна повинна запрацювати в Бородінському мікрорайоні.

Усі медичні заклади забезпечені засобами індивідуального захисту, дезрозчинами та медичними препаратами до кінця року. На боротьбу з пандемією з міського бюджету було виділено 100 млн грн. Придбано 34 апарати штучної вентиляції легень до 190 наявних раніше, 53 монітори пацієнта, 6 апаратів УЗД експертного класу, 2 цифрових пересувних рентген-апарати, пульсоксиметри, аналізатори газу крові тощо.

Найближчим часом місто планує виділити кошти на придбання ще 15-ти апаратів ШВЛ і моніторів пацієнта, трьох пересувних цифрових рентген-апаратів, 100 одиниць кисневих концентраторів.

Також міський голова повідомив, як працюватимуть школи та дитячі садки з 2 листопада.

- Тепер що стосується навчального процесу. Учні шкіл знаходяться на канікулах до понеділка. Після цього їх навчання буде організовано дистанційно, за винятком дітей, які навчаються в 1-4 класах – у них будуть уроки в класах з дотриманням необхідних вимог карантину. Дитячі садки продовжують працювати, - повідомив Володимир Буряк.

Міський голова звернувся до запоріжців з закликом дотримуватись карантинних вимог.

- Звертаюся до всіх! Коронавірус – це не вигадка, він реально вбиває! Тільки в Запоріжжі він забрав життя вже 50 людей! Врятувати себе, своїх близьких і оточуючих можна тільки якщо дотримуватися карантинних вимог: уникати скупчень людей, НОСИТИ ЗАХИСНІ МАСКИ, ретельно мити руки, обробляти їх антисептиком.

І головне – якщо ви почуваєтеся погано, залишайтеся вдома та дзвоніть сімейному лікарю. В разі погіршення самопочуття – викликайте швидку. Будьте відповідальними! – наголосив Володимир Буряк.