Запоріжцям нагадують про заборону спалення листя та сміття

02.11.2020 17:09

До інспекції з благоустрою Запорізької міської ради регулярно надходять скарги від мешканців міста за урядовою гарячою лінією, а також в телефонному режимі стосовно фактів спалення опалого листя та сміття мешканцями приватного сектору, а також власниками домоволодінь та присадибних ділянок.

Так, представники інспекції з благоустрою регулярно проводять рейдові перевірки територій приватного сектору по всіх районах міста з метою попередження порушень законодавства, а також притягнення винних осіб до адміністративної відповідальності.

Відповідно до Правил благоустрою території міста Запоріжжя, затверджених рішенням Запорізької міської ради від 22.06.2011 № 41, на об'єктах благоустрою юридичним особам (їх філіям, представництвам, відділенням), фізичним особам-підприємцям, а також громадянам забороняється:

  • спалювати опале листя, сміття, гілки, побутові, промислові та інші відходи на території юридичних осіб, домоволодінь, парків, скверів, садів, рекреаційних зон та майданчиків, пам'яток культурної та історичної спадщини, пляжів, кладовищ, на інших територіях загального користування, на прибудинкових територіях, територіях будівель та споруд інженерного захисту; забруднювати території загального користування та прибудинкові території хімічними та іншими розчинами;
  • кидати сміття, недопалки, папір, тару, ганчір'я тощо на вулицях, площах, парках, інших громадських місцях, а також спалювати сміття в контейнерах і урнах.

У житловому фонді  вивезення опалого листя, гілок, ялинок та сосен здійснюється виконавцем послуг із вивезення побутових відходів.

Спеціалісти нагадують - у складі диму від спаленого листя, гілля, сміття міститься велика кількість важких металів, канцерогенних сполук бензопіренів, оксиду азоту, чадного газу, а також пилу, що призводить до збільшення кількості респіраторних та алергічних захворювань мешканців та значного забруднення повітря, зниження родючості землі через знищення комах, тварин та рослинності.

З 1 тонни тліючого листя утворюється 30 кг чадного газу.

Екологи рекомендують замість спалювання листя утворювати компостні ями для отримання органічних добрив, що утворилися внаслідок розкладання органічних речовин мікроорганізмами.

У випадку виявлення фактів спалення гілля, листя чи сміття мешканці міста можуть у робочі дні звертатися за телефоном гарячої лінії 15-80, у вихідні дні за телефоном 102.