Запоріжжя придбає додаткове медичне обладнання для боротьби з коронавірусом

04.11.2020 13:15

Сьогодні відбулась 54-та позачергова сесія Запорізької міської ради. Її було скликано з метою прийняття низки важливих рішень, які необхідно затвердити у найкоротші терміни. Зокрема пов’язаних з додатковим фінансуванням медицини на боротьбу з коронавірусом – закупівлю медичного обладнання, створення міської лабораторії ПЛР-тестування. Розпорядження про скликання позачергової сесії міської ради підписав міський голова Володимир Буряк.

Виділення з бюджету міста 25 мільйонів гривень на придбання додаткового медичного обладнання у рамках заходів по боротьбі з коронавірусом. Також 5,7 мільйони гривень спрямовано на створення міської ПЛР-лабораторії – на закупівлю витратних матеріалів та обладнання. Лабораторію планується створити на базі однієї з лікарень Запоріжжя. Саме ці та деякі інші питання були розглянуті сьогодні під час 54-ї позачергової сесії міської ради.

- Ми перерозподіляємо кошти, знімаємо їх з деяких об’єктів, щоб збільшити фінансування медицини на заходи по боротьбі з коронавірусом. У першу чергу це необхідно для збільшення кількості ліжок, облаштованих для хворих коронавірусом, забезпечення цих додаткових ліжок необхідним медичним обладнанням, - сказав Володимир Буряк.

Нагадаємо, Запоріжжя раніше виділило 100 мільйонів гривень з бюджету міста на боротьбу з коронавірусом. Медичні заклади забезпечені засобами індивідуального захисту, дезінфекції, медикаментами. Додатково придбано 34 апарати штучної вентиляції легень до 190 наявних раніше, 53 монітори пацієнта, 6 апаратів УЗД експертного класу, 2 цифрових пересувних рентген-апарати, пульсоксиметри, аналізатори газу крові, кисневі концентратори тощо.

Для приймання хворих коронавірусом перепрофільовано низку міських медичних закладів. Зокрема міські лікарні №2, №6, №7, №9. З урахуванням зростання кількості хворих за дорученням міського голови Володимира Буряка у міських лікарнях продовжується облаштування додаткових місць для лікування хворих коронавірусом. Зокрема їх оснащення системами централізованого постачання кисню.

У той же час для ефективного використання цих місць лікарням потрібне додаткове медичне обладнання. Саме тому на сьогоднішній сесії з бюджету міста для цього було виділено 25 мільйонів гривень. Планується придбати ще 15 додаткових апаратів ШВЛ та 15 моніторів пацієнта, три пересувних цифрових рентген-апарати, 100 кисневих концентраторів.

- За рахунок виділення коштів з бюджету міста вдалося багато зробити у рамках реалізації заходів для боротьби з коронавірусом. Однак робота продовжується. Зокрема вдалося за місяць підготувати ще одну лікарню, яка зможе приймати хворих коронавірусом. Це міська лікарня №1, де для цього підготовлено 90 ліжок. Вже наступного тижня вона зможе приймати хворих, - зазначив Володимир Буряк.

Місто також продовжує роботу над створенням міської ПЛР-лабораторії. Вона повинна запрацювати на початку наступного року та дещо розвантажити обласний лабораторний центр, де зараз перевіряються відповідні аналізи. Сьогодні на сесії міської ради було виділено 5,7 мільйони гривень на закупівлю оснащення та витратних матеріалів для лабораторії.

- Міську ПЛР-лабораторію планується створити на базі 1-ї міської лікарні. Вона повинна запрацювати на початку наступного року. Це дозволить збільшити кількість ПЛР-тестувань у місті, - заявив Володимир Буряк.

Ще понад 900 тисяч гривень спрямовано на закупівлю пального для перевезення медиків, задіяних у боротьбі з коронавірусом. Також Запоріжжя отримало біля 3 мільйонів гривень державної субвенції для облаштування систем централізованого забезпечення лікарняних ліжок киснем.