Запорізька міська дитяча лікарня № 5 продовжує оновлюватися

05.11.2020 15:51

Розвиток медичної галузі залишається одним із пріоритетних завдань для міської влади. Так, за останні кілька років значних змін зокрема зазнала 5-та міська дитяча лікарня – зросли обсяги оновленого медичного обладнання, яке вартує десятки мільйонів гривень, виконано низку ремонтних робіт у відділеннях. Сьогодні, 5 листопада, з умовами функціонування медзакладу в ході робочого візиту ознайомився заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

КНП «Міська дитяча лікарня № 5» - єдина в Запоріжжі багатопрофільна дитяча лікарня, де сконцентровані всі види надання спеціалізованої медичної допомоги. Щороку на базі медзакладу отримують кваліфіковану стаціонарну та консультативну медичну допомогу понад 70 тис. маленьких пацієнтів з міста та області.

Так, за кошти міського бюджету відремонтовано відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги, яке не оновлювалося з 1990 року – відколи був зведений головний корпус лікарні. Тепер приміщення оснащені новими меблями, функціональними ліжками та обладнанням. У цілодобовому режимі тут надається перша медична допомога дітям від народження до повноліття, у тому числі й постраждалим від раптових, загрозливих для життя та здоров’я станів.

Новим устаткуванням цьогоріч було дооснащено й відділення анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених. Зокрема придбані транскутанний білірубінометр, сучасні інкубатори для немовлят, лампи для фототерапії й монітори пацієнта. Це відділення – єдине в місті, де надається екстрена медична допомога новонародженим та дітям з різноманітними тяжкими вадами розвитку, які потребують екстреної медичної, хірургічної допомоги. Є кувези для виходжування недоношених дітей з критично малою масою тіла (від 500 г).

А от у відділенні анестезіології – інтенсивної терапії та хронічного діалізу цьогогріч з’явилися портативний апарат УЗД, дефібрилятор, апарати ШВЛ експертного класу, функціональні ліжка, мобільні каталки, шприцеві насоси та монітори пацієнта.

- Маємо на сьогодні кілька унікальних зразків медичного обладнання – це забезпечення реанімаційних місць такими апаратами ШВЛ експертного класу як швейцарський HAMILTON-C6. Це модель, яка на сьогодні використовується в дуже небагатьох державних клініках і ми маємо честь, можливість і вміння працювати з таким обладнанням, – розповів директор КНП «Міська дитяча лікарня № 5» Андрій Запорожченко.

Також у медзакладі функціонує клініко-діагностина лабораторія, де щороку проводиться понад 950 тис. лабораторних досліджень. Цьогоріч за кошти міського бюджету придбано нове обладнання (автоматичний біохімічний аналізатор, газоаналізатор, аналізатор глюкози та лактату), яке дозволяє застосовувати найсучасніші методи лабораторної діагностики й забезпечує якість виконаних досліджень у найкоротші терміни.

До лікарні завітав заступник міського голови Анатолій Пустоваров - для підбиття річних підсумків реалізації програми розвитку медичної галузі. 

- За дорученням міського голови Володимира Буряка ми ще три роки тому почали опрацьовувати програму розвитку 5-ї міської дитячої лікарні, бо це профільна лікарня для дітей, яка не тільки повертає здоров’я, реабілітує, а й рятує життя. Сьогодні ми підвели умовну риску. Загалом цього року вклали приблизно 20 млн грн у розвиток лікарні. Повністю відремонтували кілька відділень - зокрема соматичне. Побували в боксованому відділенні, яке роками теж мало незадовільний вигляд, а тепер функціонує на повну, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Загалом впродовж 2020 року за рахунок коштів міського бюджету в лікарні здійснено низку поточних ремонтів на загальну суму майже 5,7 млн грн, понад 6,3 млн грн були спрямовані на закупівлю нового устаткування. Ще 6,7 млн грн пішли на придбання обладнання для боротьби з коронавірусом.