У програмі «Черговий по місту» обговорили питання життєдіяльності міста у період карантину

06.11.2020 12:30

Щочетверга в прямому ефірі програми «Черговий по місту» на телеканалі Z ведучий і представник місцевої влади обговорюють актуальні для міста теми. 5 листопада гість студії, заступник міського голови Анатолій Пустоваров, відповідав на питання запоріжців, які вони ставили телефоном прямого ефіру та в соціальних мережах.

За традицією на початку програми гість проінформував глядачів, чим жило місто цього тижня.

- Головна тема вже протягом довгого часу – це поширення коронавірусної хвороби. Ми бачимо щодня нові антирекорди і намагаємося робити все для того, аби збитки для людей, для їх здоров’я були мінімальними. Триматися у тонусі нам допомогло те, що на розвиток медицини у місті було спрямовано чимало коштів за останні роки – закуплено обладнання, проведені ремонти. В умовах коронавірусу на це спрямовано ще понад 100 млн грн. Також на останній сесії ми ще перерозподілили кошти, щоб до вже існуючого обладнання закупити додаткові апарати ШВЛ, кисневі концентратори, монітори пацієнтів, пересувні рентгени тощо, - розповів заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров.

Також глядачам програми розповіли про створення міської ПЛР-лабораторії. Наразі тести на виявлення СOVID-19 проводять обласний лабораторний центр та деякі приватні клініки. Для зменшення навантаження на них та забезпечення більш швидкого та ефективного виявлення хвороби на базі міської лікарні № 1 планують організувати роботу ще однієї лабораторії.

- Триває робота з організації додаткових ліжок з киснем у міських лікарнях. На сьогодні ми бачимо, як зростає кількість хворих і важко переносять недугу вже не лише люди 60+, а й пацієнти молодшого віку. За останні три місяці ми провели велику роботу з забезпечення додаткових місць для хворих, але безкінечно це робити ми не можемо. Тож багато чого залежить від людей – безпосередньо у плані дотримання маскового режиму, соціальної дистанції, - зазначив Анатолій Пустоваров.

Ще одне прийняте депутатами на сесії міської ради рішення – обмеження на проїзд у громадському транспорті для деяких категорій. Так, тимчасово скасовано пільговий проїзд для пенсіонерів. Це допоможе убезпечити їх від коронавірусу та дасть змогу трохи розвантажити транспорт. Зазначимо, що наразі продовжує діяти постанова Кабміну щодо перевезення пасажирів лише на сидячих місцях.

- Ми, як влада, розуміємо, що деякі обмеження можуть неабияк вплинути на життя людей. Тому намагаємося мінімізувати негативні наслідки. Наприклад, нам вдалося продовжити навчальний процес у 1-4 класах та не закрити дитсадки. Там наразі проводяться усі необхідні протиепідемічні заходи, закуплені дезінфекційні розчини, засоби особистого захисту для персоналу тощо. Також пропрацьовуємо питання підтримки малого та середнього бізнесу, як, наприклад, пільгові канікули, що були запроваджені навесні, - розповів гість програми.

Також заступник міського голови відповів на запитання містян, які вони ставили телефоном прямого ефіру і в соціальних мережах. Телеглядачів турбували проблеми дотримання коронавірусних обмежень запоріжцями у транспорті і в громадських місцях, створення нових маршрутів, обслуговування пацієнтів у медзакладах на карантині тощо.