Запоріжжя перевели до "червоної зони"

06.11.2020 14:00

Вже з понеділка Запоріжжя ввійде до «червоної зони» за кількістю хворих на коронавірус. Продовжує зростати кількість хворих. 53 запоріжці вже померли від цієї хвороби. Як буде далі розгортатися ситуація - залежить від кожного. У першу чергу від дотримання карантинних вимог. На цьому наголосив сьогодні міський голова Володимир Буряк на своїй публічній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук».

- Як буде розгортатися ситуація в подальшому, залежить тільки від нас. Від КОЖНОГО! Вимоги карантину – не чиясь примха, а життєво важлива необхідність! Маска захищає вас від зараження та ваших оточуючих, якщо ви є переносником хвороби, але ще не маєте симптомів. Не менш важливо мити руки й обробляти їх антисептиком, аби не залишати інфекцію на поверхнях, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова також акцентував увагу, як місто житиме у найближчі місяці, яких правил необхідно дотримуватися, щоб не допустити значного збільшення кількості хворих.

Володимир Буряк відзначив, що Національна поліція посилить патрулювання та перевірку дотримання вимог карантину у магазинах, кафе, транспорті, на ринках. Військовослужбовці Національної гвардії України патрулюватимуть місця масового скупчення людей, зокрема зупинки громадського транспорту.

Громадський транспорт продовжить перевозити пасажирів за кількістю сидячих місць та виключно в масках. Підприємствам і організаціям рекомендовано організувати підвіз працівників на роботу спеціальним транспортом. Також з 6 листопада тимчасово скасовано пільговий проїзд для пенсіонерів за віком, інші пільгові категорії зможуть користуватися таким правом.

Міський голова нагадав запоріжцям, що перебування на ринках і в магазинах, як і в інших закладах, можливе виключно в масках або респіраторах як для працівників, так і для відвідувачів.

- 4. Посилено роботу мобільних груп, які перевіряють дотримання карантинних вимог у місті. На тих, хто їх порушує, будуть накладатися штрафи – вже без жодних попереджень!

5. Роботу кафе, ресторанів та інших закладів громадського харчування ЗАБОРОНЕНО після 20.00, крім доставки та на винос. Попереджаю власників бізнесу: в разі ігнорування правил карантину – готуйтеся до закриття!

6. Спортивні зали, фітнес-центри, перукарні та інші підприємства побутового обслуговування можуть функціонувати лише за умови регулярної дезінфекції приміщень, а також забезпечення дотримання дистанції між відвідувачами не менш ніж в 1,5 м, масковий режим – обов’язковий...

8. Дитячі садки та 1-4 класи продовжують роботу з суворим дотриманням карантинних вимог, - повідомив Володимир Буряк.

Нагадаємо, Запоріжжя ще весною виділило 100 мільйонів гривень з бюджету міста на боротьбу з коронавірусом. Медичні заклади забезпечені засобами індивідуального захисту, дезінфекції, медикаментами. Додатково придбано 34 апарати штучної вентиляції легень, 53 монітори пацієнта, 6 апаратів УЗД експертного класу, 2 цифрових пересувних рентген-апарати, пульсоксиметри, аналізатори газу крові, кисневі концентратори тощо. Для приймання хворих коронавірусом перепрофільовано низку міських медичних закладів. Зокрема міські лікарні №2, №6, №7, №9.

Додаткові кошти були виділені нещодавно, під час позачергової сесії міської ради, яка відбулась 4 листопада. З урахуванням зростання кількості хворих, за дорученням міського голови Володимира Буряка, у міських лікарнях продовжується облаштування додаткових місць для лікування хворих коронавірусом.

- Під лікування хворих на коронавірус буде додатково перепрофільовано 90 ліжок у 1-й міській лікарні та 50 ліжок до 160 наявних у 9-й міській лікарні, а також 37 ліжок у 5-й дитячій лікарні. Продовжується робота з обладнання централізованим киснем додаткових ліжок у всіх медзакладах міста, - наголосив Володимир Буряк.

Разом з тим місто продовжить закуповувати додаткове медичне обладнання. За рахунок коштів, виділених на позачерговій сесії міської ради, планується придбати ще 15 додаткових апаратів ШВЛ та 15 моніторів пацієнта, три пересувних цифрових рентген-апарати, 100 кисневих концентраторів.

Зазначимо, каринтинні заходи можуть змінюватися у залежності від ситуації. Про зміни будемо повідомляти на офіційному сайті, у телеграмі