У Запоріжжі облаштовують муніципальну ПЛР-лабораторію

12.11.2020 14:40

На базі КНП «Міська лікарня №1» розпочалися роботи зі створення комунальної лабораторії діагностики COVID-19 методом ПЛР. Лабораторія розташовуватиметься в окремій будівлі поряд з бактеріологічною лабораторією та зможе проводити близько 200 досліджень на день. З перебігом робіт сьогодні, 12 листопада, ознайомився заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Кількість хворих на коронавірус в Запорізькій області і по Запоріжжю продовжує зростати. На сьогодні кількість підтверджених випадків по місту складає 8034. Діагностику COVID-19 методом ПЛР в Запоріжжі здійснює ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України». Його потужність складає 2,5 тисячі досліджень на добу. Враховуючи стрімке поширення хвороби, цей показник є недостатнім. Саме тому було прийняте рішення створити міську лабораторію ПЛР-діагностики. На позачерговій сесії міськради були виділені кошти на придбання обладнання та витратних матеріалів.

- У форматі боротьби з COVID-19 діагностика є головним фактором. Робота зі створення комунальної лабораторії ПЛР-досліджень почалася два тижні тому за дорученням міського голови Володимира Буряка. Там проводитимуть діагностику пацієнтів стаціонарів. Також її створення дозволить розвантажити обласний лабораторний центр і збільшити кількість проведених досліджень у Запоріжжі, - розповів Анатолій Пустоваров.

Заступник міського голови зазначив, що після запуску в лабораторії проводитиметься до 200 досліджень на день. Заклад розташовуватиметься у відокремленому приміщенні площею 96,7 кв. м. Наразі там тривають ремонтні роботи – вже замінені вікна, оновлені інженерні мережі, тривають оздоблювальні роботи.

Є й фахівці, які працюватимуть в лабораторії. Це лікар-біолог, яка наразі проходить спеціалізацію у вірусології, два лаборанти-фельдшери та молодша медична сестра. Також проводиться закупівля відповідного обладнання. Після того, як лабораторію буде облаштовано, вона повинна пройти ліцензування. І вже після отримання відповідних документів там розпочнуть діагностику.

Як розповіла заступниця директора з медичної частини КНП «Міська лікарня №1» Людмила Нестерова, лабораторія ПЛР-діагностики розрахована на 1 робоче місце – це 200 обстежень за день. Результати досліджень будуть відомі того ж дня. Обладнання для лабораторії придбають специфічне. Зараз воно працюватиме лише на діагностику коронавірусу. Однак після завершення пандемії його можна буде перепрофілювати на інші вірусологічні дослідження. Також за потреби в приміщенні можна облаштувати додаткове робоче місце для ПЛР-діагностики.

Крім цього, у міській лікарні №1 також будуть перепрофільовані ліжка для надання медичної допомоги хворим з підозрою та з підтвердженим захворюванням на COVID-19.

Також для міських лікарень придбають додаткові апарати ШВЛ, монітори пацієнта, кисневі концентратори, пересувні рентген-апарати. Кошти на їх закупівлю були виділені під час позачергової сесії міської ради.