Запорізькі старшокласники повернулися до очного навчання

16.11.2020 16:10

Відсьогодні у запорізьких школах відновився очний навчальний процес для учнів 5-11 класів. Заняття проходять з дотриманням усіх карантинних вимог та контролем за самопочуттям дітей і педагогічного складу.

Згідно до Постанови Кабміну від 11.11.2020 №1100 та рішення обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, Запоріжжя отримало можливість відновити навчання в старших класах за очною формою з дотриманням усіх карантинних вимог. Також рішення про повернення школярів за парти були прийняті й в інших містах України, зокрема в Харкові, Сумах, Житомирі. Взагалі не припиняли навчальний процес у Дніпрі та Львові.

Остаточне рішення про те, який формат навчання обрати, приймається в кожному закладі окремо, за рішенням педагогічної ради. Крім того, батьки можуть залишити свою дитину на дистанційному навчанні – для цього необхідно написати відповідну заяву.

Як розповів директор департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Станіслав Романчук, до очної форми навчання повернулись 79 шкіл Запоріжжя, 26 – практикують комбіноване навчання. У 15 школах уроки проводять дистанційно.

- Освітній процес у закладах освіти Запоріжжя відновлений відповідно до нормативних документів – Постанови Кабінету Міністрів та рішення місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Ми щодня моніторимо ситуацію – вивчаємо температурні показники, кількість хворих, епідоточення вчителів і дітей. При цьому, якщо батьки вважають за потрібне, вони мають можливість написати заяву на дистанційне навчання своєї дитини, - наголосив Станіслав Романчук.

У гімназії № 28 навчаються 898 дітей. Сьогодні учні середньої та старшої ланки повернулися за парти. Ті учні, чиї батьки вирішили продовжити навчання дистанційно, отримали відповідні завдання на веб-сервісі Google Класс.

Всі карантинні заходи, передбачені протоколами головного санітарного лікаря, виконуються в повному обсязі. Дітям вимірюють температуру, заклад забезпечений усім необхідним – дезінфікуючими засобами, є місця для утилізації масок, в туалетних кімнатах є паперові рушники, рідке мило тощо.

Діти початкової школи маски не повинні носити, учні старшої ланки на перерві ходять в засобах індивідуального захисту. З поверненням до школи старшокласників батьки початкової школи підняли питання про те, щоб молодші учні теж надягали маски на перервах, і заклад його підтримав.

- Це дуже добре, що нам дозволили, окрім початкової школи, вивести також на очне навчання старшу ланку. Але, враховуючи епідеміологічну ситуацію, ми провели опитування батьків та сьогодні педагогічна рада прийматиме рішення щодо подальшого навчання. Ми схиляємось до того, аби поєднувати очне та дистанційне навчання. Школа у нас дуже велика, в класах – по 30 учнів, тому ми будемо чередувати уроки. Кожна паралель матиме власний розклад, - розповіла директорка гімназії №28 Ірина Бурма.

Для очного навчання були обрані профільні предмети - математика, українська мова, інформатика, фізика тощо. Зараз 11 класи показали, що очні консультації з предметів, за якими проводиться ЗНО, дуже потрібні дітям, тому що вони переживають про підготовку до тестів. Для учнів середньої ланки дні очного навчання і дистанційних занять будуть чергуватися. Така система буде діяти певний час - тиждень або два. За словами директора установи, школа дуже мобільна, і організація освітнього процесу, розклад занять будуть коригуватися в залежності від ситуації і потреб учнів і батьків.

Подальша організація навчального процесу в запорізьких школах залежатиме від епідеміологічної ситуації.