У запорізьких лікарнях продовжують будувати сучасні приймальні відділення

17.11.2020 12:05

У двох запорізьких лікарнях продовжується реконструкція приміщень для створення сучасних приймально-діагностичних відділень. Це Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги та 9 міська лікарня. Сьогодні міський голова Володимир Буряк перевірив, як виконуються роботи у Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги. Тут наближається до завершення перший етап реконструкції приймально-діагностичного відділення. Виконано близько 80% першого етапу реконструкції.

У 2020 році розпочато урядову програму EMERGENCY-2020. Вона спрямована на створення сучасних приймальних відділень у лікарнях країни. За кошти бюджету міста було здійснено обстеження та проєктування; проведено експертизу проєктної документації; отримано дозвіл на будівництво; проведено тендери на будівельно-монтажні роботи, визначені переможці та укладені договори.

Це дозволило Запоріжжю стати одним з перших учасників вказаної програми. У нашому місті до неї увійшли 9-а міська лікарня та Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги. Зазначимо, загальна вартість реконструкції приймально-діагностичних відділень складає близько 60 мільйонів гривень без урахування закупівлі обладнання. На початку реалізації програми держава планувала повністю профінансувати ці проєкти. Однак на даний момент лікарні отримали приблизно по 7 мільйонів гривень.

У Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги роботи стартували вже наприкінці липня. За цей час у приймально-діагностичному відділенні виконано ремонт оглядових приміщень, процедурно-перев’язочної, реанімаційної зали і ще деяких приміщень. Продовжується ремонт двох операційних приміщень та кімнат, санвузлів, душових для персоналу. На даний момент виконано близько 80% першого етапу реконструкції. Другий етап запланований на 2021 рік. Однак багато що залежатиме від наявності фінансування.

- Вартість робіт по одній лікарні складає близько 30 мільйонів гривень. Це лише вартість реконструкції приміщень. Наразі лікарні отримали приблизно по 7 мільйонів гривень. Поки немає розуміння щодо подальшого державного фінансування цих робіт, хоча ми на це сподіваємося. Разом з тим поставив завдання на бюджетній сесії передбачити фінансування щоб завершити реконструкцію наступного року. Далі вже буде зрозуміло, будемо це робити за кошти міста або ж продовжиться державне фінансування, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова відзначив, що реконструйовані приймально-діагностичні відділення мають стати міні-лікарнями, де запоріжці зможуть отримати оперативну та якісну медичну допомогу. Тут буде реанімація, операційні, палати для хворих та інше. Важливий напрямок – оснащення відділень сучасним обладнанням. Згідно з проєктом тут повинні бути ангіограф, комп’ютерний томограф, МРТ. Запоріжці сподіваються, що місто отримає це обладнання згідно з державною програмою, як обіцяли раніше. Хоча поки це залишається під питанням.

- Після завершення реконструкції завдання укомплектувати збудовані відділення всім необхідним обладнанням. Можливо за рахунок держави, як планувалося, або міжнародних фінансових інститутів, які зацікавлені у реалізації цієї програми. Зрозуміло, що хотілося б отримати державну підтримку у цьому питанні, адже 120-150 мільйонів гривень на закупівлю обладнання  - це досить великі кошти для міського бюджету, - заявив Володимир Буряк.

Міський голова наголосив, що місто готове продовжувати брати участь у співфінансуванні робіт з реконструкції відділень та оснащення їх необхідним обладнанням. Завдання завершити реконструкцію у 2021 році. Наступний етап – закупівля та встановлення обладнання.