У програмі «Черговий по місту» обговорили важливі для міста теми

20.11.2020 12:00

Щочетверга в прямому ефірі програми «Черговий по місту» на телеканалі Z ведучий і представник місцевої влади обговорюють актуальні для міста теми. 19 листопада гостем студії став заступник міського голови Володимир Волобуєв і відповів на питання запоріжців, які вони ставили під час роботи телефону прямого ефіру та в соціальних мережах.

Традиційно на початку програми запрошений до студії гість розповів про актуальні події, які відбулись минулого тижня. Заступник міського голови Володимир Волобуєв зокрема повідомив про ситуацію з захворюваністю на коронавірус в Запоріжжі.

- У місті зберігається тенденція збільшення кількості виявлених випадків захворювання. Що необхідно робити? Дотримуватись тих правил безпеки, які вже добре знайомі всім – це соціальне дистанціонування, носіння масок індивідуального захисту, миття рук, а також своєчасне звернення до лікарів за наявності підвищеної температури тіла або симптомів застуди. Не слід вдома займатися самолікуванням. Краще в телефонному режимі звернутися до свого лікаря, який надасть всі необхідні рекомендації, - зазначив Володимир Волобуєв.

Також заступник міського голови розповів, що у запорізьких лікарнях розгортають додаткові ліжко-місця для лікування коронавірусних хворих.  Так, вже з понеділка – 16 листопада - розпочала прийом хворих на COVID-19 міська лікарня №1. Для цього тут перепрофілювали 90 ліжок. Для прийому хворих на коронавірус 50 додаткових місць до 160 вже наявних готують у міській лікарні №9, та 37 – в міській дитячій лікарні №5.

Продовжується забезпечення ліжок централізованою подачею кисню. Наразі ситуація у Запоріжжі напружена, але контрольована. В лікарнях є вільні місця. Однак госпіталізація хворих, згідно з загальнодержавними нормами, здійснюється за медичними показниками, а не за бажанням пацієнтів.

Крім того, для лікарень, які приймають пацієнтів з коронавірусом, було придбане додаткове медичне обладнання. В місті запрацювали 2 портативних, тобто пересувних, рентген-апарати, які дозволяють оперативно проводити всі необхідні дослідження.

- Міський голова Володимир Буряк підготував звернення до Перм'єр-міністра з тими проблемними питаннями, які на сьогодні існують у місті Запоріжжі та в області в цілому. Ми бачимо, що жителі міста незадоволені великими чергами, які треба вистояти щоб зробити тести. Вже неодноразово ми наголошували на тому, що була запущена програма будівництва та відновлення роботи міської лабораторії ПЛР-діагностики, яка проводитиме до 200 безоплатних досліджень на день. Нині тривають будівельно-монтажні роботи, закупівля обладнання, - зазначив Володимир Волобуєв.

Також заступник міського голови розповів, що від початку поточного тижня запорізькі старшокласники повернулися до повноцінного навчання. В той же час кожен заклад має змогу самостійно обирати форму навчання – комбіновану, дистанційну або ж очну.

- Має бути налагоджений зворотній зв'язок з батьками стосовно навчання дітей у школі. У разі обрання дистанційної форми батьки можуть звернутися з відповідною заявою, адже якщо вдома є комп’ютер та Інтернет, така форма навчання можлива, - додав Володимир Волобуєв.

Триває й підготовка міста до зими. Зокрема цьогоріч планувалося придбати нову спецтехніку для прибирання вулиць. Втім, ситуація з поширенням коронавірусу внесла свої корективи.

- Було ухвалене рішення, що передбачене на ці заходи фінансування доцільно вкласти у медичну галузь, а до вирішення всіх інших питань повернутися наступного року. Обслуговуванням доріг у місті займається КП «ЕЛУАШ». На сьогодні підготовлено близько 93 одиниць техніки для прибирання території, така ж кількість була задіяна і минулого року. Є й запас паливно-мастильних матеріалів, - зазначив Володимир Волобуєв.

Також гість програми відповів на запитання запоріжців, адресовані під час роботи телефону прямого ефіру. Більшість стосувалися житлово-комунального господарства та благоустрою міста.