Володимир Буряк поставив завдання збудувати кисневу станцію у міській лікарні №1

24.11.2020 12:25

Облаштування додаткових точок централізованого постачання кисню у міських лікарнях. Закупівля додаткових кисневих концентраторів. Розгортання додаткових ліжок для лікування хворих коронавірусною інфекцією. Будівництво міської ПЛР-лабораторії. Ці та інші заходи зараз продовжують впроваджувати у медичних закладах Запоріжжя. Умови лікуванням хворих коронавірусом, ситуацію у міських медичних закладах, перепрофільованих для цього, обговорили сьогодні під час наради, яку провів міський голова Володимир Буряк.

Міський голова Володимир Буряк скликав сьогодні нараду у якій взяли участь керівники профільних служб, головні лікарі медичних закладів, які залучені для боротьби з коронавірусом, лікування хворих. Керівники медичних закладів, представники первинної медицини окреслили ситуацію, яка склалася на даний момент. Були визначені плани роботи на найближчий час та на початок наступного року. Зокрема щодо розгортання додаткових ліжок, облаштування систем централізованого постачання кисню.

Медичні заклади Запоріжжя, задіяні у лікуванні хворих коронавірусом, продовжують активно працювати, адже кількість хворих збільшується. Для лікування хворих були перепрофільовані міські лікарні №№2, 6, 7, пологовий будинок №4, міська дитяча лікарня №5, а також частково міська лікарня №9. Вже тиждень хворих цієї категорії приймає міська лікарня №1, де підготували для цього 90 ліжок.

- У Запоріжжі понад 700 ліжок вже підготовлені для приймання хворих коронавірусом. На даний момент вільні місця у лікарнях залишаються, але всім зрозуміло, що епідемія буде продовжуватись, кількість хворих продовжує зростати. Зібрав вас для того, щоб обговорити, що зможемо зробити у найближчий час, на початку наступного року для забезпечення додаткових лікарняних ліжок системою постачання кисню, підготовки додаткових ліжок, для вирішення тих проблемних питань, які існують, - сказав Володимир Буряк.

Зазначимо, на даний момент у Запоріжжі для лікування корона вірусних хворих перепрофільоване 781 ліжко. Також додаткові 50 ліжок можна буде розгорнути у міській лікарні №9, а також додаткові ліжка у дитячій лікарні №5. Разом з тим у медичних закладах продовжується робота над додатковим забезпеченням ліжок системою централізованого постачання кисню. Очікується надходження додаткових кисневих концентраторів. Загалом до кінця року киснем планується додатково забезпечити більше 230 ліжок.

Міський голова Володимир Буряк також нагадав, що на базі міської лікарні №1 створюють міську ПЛР-лабораторію, яка повинна запрацювати на початку наступного року.

- У нашій лікарні перепрофільовані 90 ліжок для лікування хворих коронавірусом. Облаштовано 24 точки подачі кисню, робота продовжується. Очікуємо надходження 40 кисневих концентраторів. Загалом планується забезпечити киснем всі ці 90 ліжок. У планах на наступний рік будівництво окремої кисневої станції для лікарні, - зазначила заступниця директора лікарні №1 Людмила Нестерова.

За словами медиків, у разі будівництва окремої кисневої станції всі 220 ліжок у лікарні №1 можна буде забезпечити киснем, повністю перепрофілювавши медичний заклад під лікування хворим коронавірусом. Однак для цього необхідно визначитися з джерелами фінансування, щоб виконати роботи якнайшвидше, наприклад вже на початку наступного року.

- Вважаю, що дійсно необхідно працювати над повним перепрофілюванням міської лікарні №1 для лікування хворих коронавірусом, всіх 220 ліжок. Для цього необхідно розглянути можливість залучення державної субвенції для будівництва кисневою станції. Якщо цього не вдасться зробити, то завдання під час бюджетної сесії передбачити необхідні кошти у бюджеті міста, щоб якнайшвидше розпочати роботи у наступному році, - заявив Володимир Буряк.

Додаткові кисневі точки до кінця року планують облаштувати у низці медичних закладів. Зокрема 22 точки у лікарні №2, 40 у лікарні №6. У міській лікарні №9 також планують замінити ділянки центральної магістралі системи постачання кисню, щоб збільшити її потужність. Також у цьому медичному закладі встановили невелику автономну кисневу станцію, яка забезпечує одне з відділень.

У планах на наступний рік продовження оснащення ліжок киснем, у тому числі за рахунок будівництва кисневих станцій. Завдання забезпечити киснем всі перепрофільовані ліжка. Вже у найближчий час лікарні очікують надходження додаткових кисневих концентраторів, придбаних як за кошти міста, так і за рахунок «ковідного» пакету.