У пологовому будинку №4 є місця для пацієнток з коронавірусом

24.11.2020 16:35

Цей заклад був визначений як один з тих, що прийматиме вагітних жінок з підозрою або діагнозом на коронавірусну хворобу. Станом на сьогодні у палатах 6 киснезалежних пацієнток та 2 жінки на апаратах ШВЛ. Медичні працівники пологового будинку №4 розповіли про ступінь оснащення медичного закладу для лікування коронавірусних хворих.

Заклад розрахований на 90 ліжок, з них 60 виділено для хворих на  COVID-19. За цей рік від COVID-19 вже пролікували 39 пацієнтів: з них 36 тяжкого та 3 середнього ступеню тяжкості.

Для боротьби з хворобою з початку пандемії міська влада виділяє кошти на оснащення пологового будинку новітньою апаратурою.

Так, за цей рік за кошти бюджету міста придбано обладнання на суму понад 3,6 млн грн. Це кисневий концентратор, аналізатор крові, дефибрилятор, бактерицидний опромінювач, 3 монітора пацієнта, 1 електровідсмоктувач, 5 шприцевих дозаторів, а також 2 апарати ШВЛ. Вони, за словами експертів, належать до експерт-класу та здатні забезпечити респіраторну терапію пацієнтів усіх вікових груп – як дорослих, так і дітей.

Так, один з двох придбаних новітніх апаратів ШВЛ - SERVO-i встановлений у відділенні неонатального догляду та інтенсивної терапії новонароджених. Його вартість складає 1млн 971 тис. грн. Це надсучасний високотехнологічний комплекс для проведення ШВЛ новонародженим з низькою та вкрай низькою вагою – від 500 г.

Схожі характеристики має й другий апарат ШВЛ - Monnal T75 вартістю понад 700 тис. грн. Він встановлений у палаті інтенсивної терапії для дорослих. Обидва мобільні – тобто пересувні, та універсальні – мають функцію підтримки стану респіраторного комфорту й автоматичної адаптації до потреб пацієнтів усіх вікових груп – у даному випадку новонароджених і породіль.

-Апарати ШВЛ є життєво необхідними у складних випадках, адже вони тут трапляються не тільки через коронавірусну інфекцію. За рік в медзакладі проходить в середньому до 1500 пологів та проводиться більш 2000 оперативних втручань. Тепер ми можемо ще більш високоякісно та ефективно надавати допомогу у будь-яких ситуаціях. Для цього ми забезпечені якісними, сучасними апаратами, - розповіла заступник директора з медичної частини пологового буднику №4 Оксана Сукмановська.

Також, за рахунок субвенції державного бюджету зроблений поточний ремонт киснезабезпечення, що дасть змогу додатково встановити 14 кисневих точок (ліжок з киснем).

За рахунок коштів  Національної служби здоров’я України придбано медичне обладнання  на суму майже 2 млн грн – у тому числі 1апарат ШВЛ, білірубінометр, компресор медичний, монітор пацієнта, 2 кисневих концентратора.

Завдяки благодійній допомозі, у закладі також з’явився комплект мобільної рентгенсистеми.

Робота з підтримки медичних закладів міста продовжується.