У міській лікарні №9 облаштують додаткові реанімаційні місця для лікування хворих ковідом

25.11.2020 12:00

У грудні має бути завершено перший етап робіт зі створення сучасного приймально-діагностичного відділення на базі міської лікарні №9. Це дозволить розгорнути у медичному закладі кілька додаткових реанімаційних палат. Їх зможуть використовувати і для лікування коронавірусних пацієнтів, які хворіють у важкій формі. Таке завдання поставив сьогодні міський голова Володимир Буряк, який провів виїзну нараду на місці виконання робіт.

У міській лікарні №9 продовжується будівництво нового приймально-діагностичного відділення. Перший етап робіт повинен завершитися у грудні. Завдання на наступний рік – завершення реконструкції та забезпечення відділення необхідним обладнанням. Сьогодні міський голова Володимир Буряк перевірив, як просуваються роботи у 9-й міській лікарні.

Нагадаємо, Запоріжжя стало учасником урядової програми будівництва сучасних приймально-діагностичних відділень на базі українських лікарень. До проєкту було включено Міську лікарню екстреної та швидкої медичної допомоги та 9-ту міську лікарню. Цього вдалося досягти завдяки тому, що за кошти бюджету міста було оперативно виконано обстеження та проєктування; проведено експертизу проєктної документації; отримано дозвіл на будівництво; проведено тендери на будівельно-монтажні роботи; визначено переможців та укладено договори.

Загальна вартість будівництва двох приймально-діагностичних відділень складає близько 60 мільйонів гривень. Також держава обіцяла забезпечити відділення сучасним обладнанням. Зокрема ангіографами, комп’ютерними томографами, МРТ, апаратами УЗД.

Поки лікарні отримали лише частину коштів, але підрядники активно працюють. Роботи в обох медичних закладах стартували влітку. Зокрема у лікарні №9 реалізується перший етап проєкту. Роботи виконуються на першому етапі травматологічного корпусу. Тут ремонтують приміщення для облаштування реанімаційних палат, встановлення ангіографа і т.д. Вже замінено інженерні мережі, вікна, розпочато роботи з монтажу системи вентиляції, пожежної безпеки та киснепроводу. Продовжуються роботи з оздоблення приміщень, встановлення дверей та кондиціонерів.

Перший етап робіт планується завершити цього року, другий етап має бути виконаний у 2021 році. Однак все залежатиме від стабільного фінансування як робіт, так і закупівлі обладнання.

- Перший етап робіт у 9-й міській лікарні планується завершити у грудні. Після цього потрібно буде забезпечити відділення необхідним обладнанням. Розраховуємо на обіцяну допомогу держави у цьому питанні. Однак, якщо цього не буде, то розглянемо можливість закупівлі його наступного року за кошти бюджету міста, - сказав Володимир Буряк.

Зазначимо, 9-та міська лікарня є одним з медичних закладів міста, який лікує коронавірусних хворих. Там для цього обладнано 160 ліжок. Буде розгорнуто ще 50. Збільшується кількість забезпечених киснем ліжок. Також за дорученням міського голови Володимира Буряка у лікарні замінять ділянки центральної мережі постачання кисню, щоб збільшити її потужність. Однак ще одним важливим напрямком є збільшення реанімаційних місць для важкохворих. Адже в останній час кількість тих, хто хворіє коронавірусом у важкій формі, збільшується. Додаткові реанімаційні місця можуть бути використані для лікування таких хворих.

- Розуміємо, що після завершення першого етапу робіт приймально-діагностичне відділення деякий час тут ще не буде функціонувати. Зокрема необхідно буде закупити обладнання, встановити його. Тому прийняте рішення облаштувати тут після ремонту кілька реанімаційних палат. Фактично це буде ще одне реанімаційне відділення, де можна буде лікувати коронавірусних хворих, - заявив Володимир Буряк.

Зрозуміло, що реанімаційні ліжка у цих додаткових палатах будуть забезпечені киснем та всім необхідним для лікування хворих.

Нагадаємо, що цього року на закупівлю обладнання для 9-ї лікарні виділено кошти в сумі 18 млн грн. Зокрема придбано 12 апаратів ШВЛ, 10 моніторів пацієнта, аналізатор газів крові, 10 кисневих концентраторів, легеневе УЗД, відеоендоскопічну систему.