Запорізьким роботодавцям нагадали про ризики використання незадекларованої праці

26.11.2020 12:35

Спеціалісти управління з питань праці Запорізької міської ради провели онлайн-семінар для підприємців, що провадять діяльність у сфері транспорту . Обговорювались недопущення використання незадекларованої праці, дотримання законодавства про працю та легалізація трудових відносин.

Роботодавці мають час оформити з незадекларованими працівниками трудові відносини згідно з  чинним законодавством.

Після проведення інформаційної кампанії фахівці Державної служби України з питань праці розпочнуть контрольні заходи за участі та сприяння інших органів (Державної податкової служби, пенсійного фонду, центрів зайнятості, органів місцевого самоврядування, Національної поліції тощо) з виявлення неоформлених працівників.

Запорізьким працедавцям нагадали, що відповідно до ст. 24 КЗпП України додержання письмової форми трудового договору є обов'язковим:

  • при організованому наборі працівників;
  • при укладенні трудового договору про роботу в районах з особливими природними географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я;
  • при укладенні контракту;
  • у випадках, коли працівник наполягає на укладенні трудового договору у письмовій формі;
  • при укладенні трудового договору з неповнолітнім (стаття 187 КЗпП);
  • при укладенні трудового договору з фізичною особою;
  • в інших випадках, передбачених законодавством України.

Працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.