У Запоріжжі людям з інвалідністю надають постійну соціальну підтримку

27.11.2020 14:40

Відповідно до Міської комплексної програми соціального захисту населення, що фінансується за рахунок бюджету міста, у Запоріжжі реалізується низка заходів, спрямованих на соціальну підтримку осіб з інвалідністю різного віку.

Протягом року особам з інвалідністю надається два основних види допомоги - одноразова адресна цільова допомога та адресна допомога за особистими зверненнями громадян.

У 2020 році одноразову адресну цільову допомогу отримали 1200 дітей з інвалідністю різних категорій, а саме: хворі на онкологію, цукровий діабет; особи, захворювання яких пов'язане з наслідками аварії на ЧАЕС; хворі на ДЦП; прикуті до ліжка; особи з аутизмом; особи, яких виховують батьки з інвалідністю; особи, які виховуються в багатодітних сім'ях; сироти, які мають інвалідність та сім’ї, які виховують двох дітей з інвалідністю.

Адресну цільову допомогу надано особам з інвалідністю, які знаходяться на лікуванні програмним гемодіалізом, особам з інвалідністю I і II гр. по зору, з пересадженими органами; особам, які користуються інвалідними візками, студентам з інвалідністю. Загалом таку допомогу отримали 2789 осіб зазначених категорій.

Міською комплексною програмою також передбачене надання одноразової адресної цільової допомоги у розмірі 1000 грн особам з інвалідністю внаслідок війни. Зокрема до Дня Перемоги здійснено виплату  306 особам з інвалідністю внаслідок Другої світової війни. З нагоди Дня захисника України таку допомогу отримали 259 осіб з інвалідністю внаслідок війни - учасники антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил. Ще 331 особа з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників бойових дій на території Республіки Афганістан і на території інших держав отримали допомогу до Дня виводу військ з Афганістану.

Продовжується надання реабілітаційної допомоги жінкам з інвалідністю після мастектомії - заняттями плаваннями та гімнастикою у басейні вже скористалися 52 особи.  Захід здійснюється спільно з Запорізькою міською громадською організацією інвалідів «Переможемо рак».

Також надається матеріальна допомога на проживання або лікування за особистими зверненнями осіб з інвалідністю до управління соціального захисту населення міської ради та управлінь соціального захисту населення по районах. Цьогоріч подібні виплати отримали 1983 особи. 

Загалом у 2020 році у межах реалізації заходів Міської комплексної програми соціального захисту населення адресну допомогу отримали понад 7,1 тисяч осіб з інвалідністю на загальну суму близько 9,5 млн грн.