У Запоріжжі завершується ремонт приміщень для міської лабораторії ПЛР-діагностики

02.12.2020 13:25

У Запоріжжі продовжується створення міської лабораторії ПЛР-діагностики. Її планується відкрити на базі міської лікарні №1, в окремо розташованій будівлі. На даний момент ремонтні роботи вийшли на завершальний етап. Очікується надходження обладнання. Сьогодні міський голова Володимир Буряк перевірив, як просуваються роботи.

В умовах розповсюдження коронавірусної інфекції важливе значення для своєчасного виявлення хворих має тестування. Зараз у Запоріжжі відповідні дослідженя виконує Запорізький обласний лабораторний центр, якому важко впоратися з навантаженням. У результаті хворі вимушені чекати результатів тестування кілька днів. У ситуацію втрутилася міська влада. Міський голова Володимир Буряк доручив створити міську лабораторію ПЛР-діагностики на базі міської лікарні №1. Сьогодні Володимир Буряк провів виїзну нараду на місці проведення робіт.

Лабораторію вирішили розмістити в окремому приміщенні загальною площею майже 100 квадратних метрів. Підрядники вже завершують ремонтні роботи.

- У грудні плануємо завершити тут ремонт. Очікується надходження обладнання. Договори вже укладені. Значну частину обладнання отримаємо до кінця року, все інше має надійти вже у січні, - сказав Володимир Буряк.

Для лабораторії вже підібрали персонал. Медики відзначають, що після надходження обладнання лабораторія пройде атестацію та отримає ліцензію від Міністерства охорони здоров’я. Якщо бюрократичні процедури не затягнуться, то вже у лютому лабораторія може запрацювати. Вона зможе виконувати 200 досліджень на добу та проводитиме їх безкоштовно.

- У першу чергу лабораторія забезпечуватиме проведення ПЛР-досліджень для пацієнтів міських лікарень. Це необхідно для того, щоб люди не чекали результатів по 5-6 діб. Це зменшить черги та полегшить роботу Запорізького обласного лабораторного центру. Важливо, що після завершення коронавірусної епідемії потужності лабораторії можна буде використовувати для інших досліджень такого типу, - зазначив Володимир Буряк.

Відзначають, що надалі у разі необхідності потужність лабораторії може бути збільшена.

У Запоріжжі продовжується реалізація заходів, спрямованих на боротьбу з коронавірусною інфекцією. Хворих коронавірусом приймають міські лікарні №№1, 2, 6, 7, 9, міська дитяча лікарня №5 та пологовий будинок №4. За рахунок коштів бюджету міста медичні заклади отримали додаткове обладнання, зокрема апарати ШВЛ, кисневі концентратори, мобільні рентгени. Очікується надходження додаткових кисневих концентраторів. Медичні працівники забезпечені засобами індивідуального захисту, антисептиками.

Продовжується робота над забезпеченням киснем ліжок, призначених для лікування коронавірусних хворих, розгортанням додаткових ліжок. Так, нещодавно таких хворих почала приймати міська лікарня №1. У планах на наступний рік будівництво автономних кисневих станцій у кількох міських лікарнях, зокрема у лікарні №1. Це дозволить збільшити кількість забезпечених киснем ліжок, які будуть використовуватися для лікування хворих коронавірусом. Зокрема у перспективі планується перепрофілювати всю лікарню №1 для лікування таких хворих, загалом 220 ліжок.