У Запоріжжі підбили підсумки цьогорічної боротьби з амброзією

03.12.2020 17:10

Сьогодні представники міської влади та активні запоріжці розповіли про результати боротьби з карантинними рослинами у 2020 році. Так, звітня зустріч відбулась у приміщенні торгово-промислової палати у форматі онлайн-конференції. За словами спікерів, цьогоріч вдалося досягти нових результатів та опрацювати більше територій.

П’ятий рік у Запоріжжі діє Програма боротьби з карантинними рослинами на 2016-2025 роки. З метою комплексного вирішення цієї проблеми Програмою передбачено три методи боротьби  – механічний, хімічний та фітоценотичний (агротехнічний).

За інформацією районних адміністрацій, на сьогодні механічний метод (4-6 кратні покоси та виривання вручну) застосований на загальній площі 3 216 га, що майже в 3 рази більше, ніж у минулих роках (близько 1 250 га щороку).

Хімічним методом оброблено 22,9 га.

Фітоценотичним методом охоплено 6 340 м².

Проведено 246 перевірок фітосанітарного стану районів міста, в 4 випадках надані приписи для усунення виявлених порушень.

Промислові підприємства міста також підтримали міську Програму боротьби з карантинними рослинами. Так, цього року вони ліквідовували амброзію на своїх територіях загальною площею близько 140 га.

Щороку з червня при управлінні з питань екологічної безпеки міської ради працює телефонна «гаряча лінія» для боротьби з карантинними рослинами. Небайдужі мешканці міста мали можливість повідомити про виявлені місця зростання амброзії для вжиття міськими службами необхідних заходів.

Крім того, інформація, яка надходила на «гарячу лінію», дозволила доповнити існуючі карти вогнищ амброзії. Таким чином самі громадяни взяли участь у моніторингу території міста на предмет зараженості карантинними рослинами.

Всього цьогоріч в результаті роботи «гарячої лінії» від мешканців надійшло 89 звернень (що вдвічі менше, ніж у минулі роки), які відпрацьовані у повному обсязі (амброзія ліквідована).

З метою посилення заходів боротьби з карантинними рослинами районними адміністраціями спільно з інспекцією з благоустрою міської ради обстежені території районів міста на предмет виявлення недоглянутих земельних ділянок, що передані в оренду, зокрема з незавершеними об’єктами будівництва, та вжиті відповідні заходи для знищення карантинних рослин орендарями.

Для вдосконалення громадського контролю за якістю виконання робіт та ефективного використання бюджетних коштів з цього року вперше запроваджено механізм контролю за винищенням карантинних рослин.

Районні адміністрації заздалегідь розміщували на сайті Запорізької міської ради плани-графіки виконання робіт на територіях районів, в яких відображена інформація про дату проведення робіт, адресу ділянки, метод, який буде застосовано, а також звіти про виконання зазначених планів-графіків.

- Таким чином у будь-якого мешканця міста або представника громадської організації з’явилась можливість у певний час приїхати на визначене місце і ознайомиться з ходом знищення карантинних рослин, а також проконтролювати якість виконання робіт. Це ще один крок до більш ефективної та планомірної боротьби з амброзією. І без зайвої скромності можемо сказати, що наше місто посідає верхні щаблі рейтингу в Україні з очищення від карантинних рослин. Наступного року плануємо продовжити цю роботу та наростити її об’єми, - розповів радник міського голови Запоріжжя Валерій Еделєв.

Також в ході онлайн-зустрічі найбільш активних запоріжців нагородили почесними дипломами та грамотами у декількох номінаціях: «Територія без амброзії», «Найкраща громадська організація чи об’єднання по боротьбі з амброзією», «Районна адміністрація – кращій організатор заходів зі знищення амброзії».