Запорізькі лікарні отримали додаткові кисневі концентратори

04.12.2020 12:15

Запорізькі лікарні отримали 50 додаткових кисневих концентраторів, придбаних за кошти бюджету міста. Очікується надходження ще 50. Нагадаємо, гроші на їх закупівлю були виділені на позачерговій сесії міської ради, яка відбулась на початку листопада. Про це повідомив на своїй публічній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» міський голова Володимир Буряк.

У 2020 році у Запоріжжі реалізовано низку заходів, спрямованих на боротьбу з коронавірусом, лікування хворих цієї категорії. Зокрема для цього перепрофільовані вже 7 медичних закладів – міські лікарні №№1, 2, 6, 7, 9, міська дитяча лікарня №5, пологовий будинок №4. Для лікування коронавірусних хворих вже підготовлено близько 800 ліжок. Продовжується розгортання додаткових ліжок, у тому числі реанімаційних, підключення ліжок до централізованої системи постачання кисню.

Медики забезпечені засобами індивідуального захисту, дезінфекції, антисептиками. Важливий напрямок роботи – забезпечення лікарень додатковим медичним обладнанням, необхідним для лікування хворих коронавірусною інфекцією; придбання апаратів штучної вентиляції легенів, кисневих концентраторів, мобільних рентгенів, апаратів УЗД.

На жаль, при закупівлі обладнання місто переважно вимушене розраховувати на власні ресурси. Зокрема у 2020 році за кошти міського бюджету придбали близько 50 апаратів ШВЛ. З них 15 за рахунок грошей, виділених на позачерговій сесії міської ради. Її на початку листопада скликав міський голова Володимир Буряк.

Також раніше цього року у місті придбали понад 30 кисневих концентраторів. Однак з урахуванням зростання кількості хворих на початку листопада з бюджету Запоріжжя виділили кошти на закупівлю ще 100 кисневих концентраторів. У результаті запорізькі лікарні вже отримали 50 концентраторів зі 100 придбаних додатково, очікується надходження ще 50. Про це написав на своїй публічній сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» міський голова Володимир Буряк.

Нагадаємо також, що у Запоріжжі продовжується створення на базі міської лікарні №1 міської лабораторії для ПЛР-діагностики. Вона може запрацювати вже у лютому. Кошти на створення лабораторії виділили з бюджету міста. Планується, що там зможуть проводити 200 досліджень на добу і робитимуть їх безкоштовно для пацієнтів. Також наступного року у Запоріжжі планують збудувати автономні кисневі станції у кількох лікарнях.