У програмі «Черговий по місту» обговорили важливі для міста теми

04.12.2020 15:25

Щочетверга в прямому ефірі програми «Черговий по місту» на телеканалі Z ведучий і представник місцевої влади обговорюють актуальні для міста теми. 3 грудня гостем студії стала заступниця міського голови Валентина Малиш - вона відповіла на питання запоріжців, які вони ставили під час прямого ефіру та в соціальних мережах.

Традиційно на початку програми запрошена до студії гостя розповіла про актуальні події, які відбулись цього тижня. Валентина Малиш зокрема повідомила про ситуацію з захворюваністю на коронавірус в Запоріжжі, а також проінформувала глядачів про будівництво ПЛР-лабораторії.

- Міський голова дав доручення розглянути питання, враховуючи проблему з діагностикою, і було вирішено відкрити лабораторію, щоб знизити навантаження на державну структуру. Було визначено місце – це перша міська лікарня, там на сьогодні найбільш зручне приміщення, вже ведеться ремонт. На початку наступного року відкриємось. Тривають процедури отримання ліцензії, закупівля обладнання тощо. Ми, мабуть, одні з перших в України пішли таким шляхом. Міський голова дивиться на перспективу. І так ми працюємо в кожному напрямку, - зазначила Валентина Малиш.

Також гостя розповіла про результати роботи міськради в 2020 році, а також проаналізувала - яким у плані бюджету та розвитку буде наступний рік саме для Запоріжжя.

- У нас вже відбулася сесія міської ради в новому складі. На ній Володимир Буряк прийняв присягу, вдруге вступив у посаду. Наступна сесія – кадрова. Буде й сесія по бюджету. Бюджет буде розглядатися з новими депутатами, вони будуть знайомитися з цифрами, програмами. Документи на завершальній стадії, їх готують профільні департаменти. 2020-й рік був важким, але реалізувати вдалось чимало. Збудовано Правобережний пляж, реалізовано першу чергу пляжу в Заводському районі, продовжувалась реконструкція парку Ювілейного в Хортицькому районі, проводився ремонт доріг та житлового фонду, оснащення лікарень, закупівля транспорту тощо. На жаль, поки карантинним заходам немає кінця, тому й на надходженнях наступного року це може відобразитися. Якщо в попередні періоди ми планували зростання доходів – 118-122 відсотки, то на наступний рік ми не можемо запланувати такі надходження. Очікуємо 104-105 відсотків в порівнянні з цим роком. Втім, усі важливі програми будуть збережені – транспорт, бібліотеки, ЖКГ, дороги, реконструкції об’єктів,  - підкреслила заступниця міського голови.

Також Валентина Малиш розповіла про роботу з залучення інвесторів у місто. Над цим питанням серйозно працювали, було створено низку важливих проєктів, до фінансування яких вдалось залучити відомі міжнародні фінансові організації. Так, зокрема нині на завершальному етапі термомодернізація об’єктів соціальної сфери, на яку було залучено15,4 млн євро.

Триває робота з залучення коштів на розвиток міського електротранспорту.  Наразі пройдені всі процедури, триває погодження документів в Антимонопольному комітеті. Як зазначила гостя програми, місто вже наблизилось до підписання угоди. Також у цьому напрямку проведено переговори з корпорацією IFC, що зможе надати місту 55 млн євро на ремонт та будівництво мереж зовнішнього освітлення, світлофорів, транспорту, закупівлі техніки для комунальних підприємств тощо.

Наприкінці програми Валентина Малиш відповіла на запитання запоріжців. Більшість стосувалися житлово-комунального господарства та благоустрою міста.