В одній зі шкіл Хортицького району триває масштабна реконструкція

10.12.2020 13:50

У колегіумі «Мала гуманітарна академія», що у Хортицькому районі Запоріжжя, триває будівництво зливової каналізації – водовідводу для збору дощової й талої води з великих площ. Це має вирішити проблему підтоплення підвалів і, як наслідок, просідання самої будівлі навчального закладу. Проєктом також передбачений ремонт покрівлі, який підрядники виконали цьогоріч влітку.

Запорізький колегіум "Мала гуманітарна академія" зведений у 1974 році, втім проєктом не було враховане будівництво зливової каналізації. Про її важливість стало зрозуміло під час опадів. Не маючи організованого водовідведення, тала й дощова вода накопичувалася, застоювалася і навіть призводила до підтоплення фундаменту несучих стін. 

Своєрідним водозбірником слугувала й розташована поруч зелена зона. Накопичена тут волога підтоплювала елеваторний вузол, тир та підвальні приміщення з електрощитовими будівлі.

- Коли в нас зима і осінь переважно дощові, то вся школа просто оточена водою. Он навіть видно, що зелена зона поросла мохом через надмірну вологість. У підвалах просто стояла вода, іноді вище коліна. Викликали на допомогу пожежну службу, помпою викачували воду, а коли води було менше, технічний персонал самотужки ту воду виливав відрами, - розповіла директорка Запорізького колегіуму «Мала гуманітарна академія» Світлана Павлова.

Для усунення всіх недоліків департамент освіти і науки Запорізької міської ради ще у 2016 році підготував проєктно-кошторисну документацію.

Так, реконструкція передбачає ремонт покрівлі над їдальнею, актовою та спортивною залою, а також підземне прокладення нової зливової каналізації.  Загалом підрядники мають вкласти близько 730 м труб. Гарантійний строк їх експлуатації – 50 років.

- Так склалося, що ця школа є найнижчою точкою мікрорайону і тут збираються всі стічні води. Розуміючи всю актуальність, важливість цієї проблеми в рамках надзвичайної Кредитної програми для відновлення України і при співфінансуванні міського бюджету реалізуємо цей проєкт. Його вартість складає понад 18 млн грн, частка фінансування з міського бюджету – 20%. Ми вчасно почали всі роботи, жодних аварійних ситуацій не виникло, - зазначив директор департаменту освіти і науки Запорізької міської ради Станіслав Романчук.

Завершити реконструкцію мають навесні наступного року.

На організацію навчального процесу перебіг робіт жодним чином не вплинув. Тут навчаються 711 дітей за гуманітарним напрямком – правовим та поглибленим вивченням іноземних мов. Ще два блоки будівлі були передані у користування школи мистецтв №3, тож загалом кількість учнів сягає понад 1200.