У Запоріжжі встановлюють спеціальні баки для ремонтних відходів та великогабаритного сміття

10.12.2020 17:23

У Запоріжжі в рамках програми покращення санітарного стану міста почали встановлювати спеціальні баки для збору великогабаритного сміття та ремонтних відходів (не будівельного сміття). Зазвичай мешканці викидають такий мотлох у стандартні сміттєві контейнери або взагалі залишають його просто біля баків. Через що на цьому місці починають утворюватися стихійні звалища, які забруднюють місто та псують зовнішній вигляд прибудинкових територій.

Аби вирішити цю проблему було прийняте рішення за кошти міського бюджету придбати спеціальні контейнери. Загалом закуплені більше 240 таких контейнерів. Наразі їх встановлюють на майданчиках в усіх районах міста. Локації визначали з урахуванням заяв від мешканців багатоповерхівок, а також рекомендацій від районних адміністрацій.

Зокрема один з баків встановили за адресою проспект Інженера Преображенського, 1 в Хортицькому районі. Загалом в цьому районі планується встановити 41 великий контейнер.

- Тут встановили контейнер для збору ремонтних відходів. Саме в ці баки жителі міста зможуть викидати сміття, що залишилось після ремонтів, а також великогабаритні відходи – старі меблі, рами від вікон, дверей, сантехніку тощо. Таким чином ми виключимо потрапляння ремонтних відходів до звичайних баків та їх накопичення на контейнерних майданчиках. Також це дозволить уникнути появи стихійних звалищ та поломки сміттєвих баків, - розповів директор запорізького комунального автотранспортного підприємства «Комунсантрансекологія» Юрій Дорошенко.

Об’єм баків – 8 кубічних метрів. Вони призначені для ремонтних та великогабаритних відходів. Це ті види відходів, які утворюються після проведення у житловому будинку чи квартирі ремонтних робіт. Вивозити сміття з таких баків буде ТОВ «Вельтум-Запоріжжя». Для цього підприємство придбало дві спеціальних машини.

- Запоріжці повинні розуміти, що ці баки – не для змішаних видів відходів, туди не можна викидати будівельні відходи – матеріали, які залишаються після капітальних реконструкцій, перепланувань, зовнішніх робіт у будинку чи подвір’ї, гілки, ялинки, листя. Ми сподіваємось на відповідальність містян, що контейнери використовуватимуть за призначенням. Якщо ж виникатимуть такі випадки, що там накопичуватиметься інше сміття, то будемо обговорювати це питання спільно з містом та шукати шляхи вирішення проблеми, - зазначив генеральний директор компанії «Вельтум-Запоріжжя» Ігор Бурчак.

Ігор Бурчак наголосив, що послуга з вивезення ремонтних відходів та великогабаритного сміття з нових баків вже входить до діючого тарифу. Тобто жодних додаткових оплат запоріжцям робити за це не доведеться. Містян закликають дотримуватись правил та не складати великогабаритне сміття на контейнерних майданчиках, а викидати у спеціальні баки.