У Запоріжжі триває модернізація міських бібліотек

23.12.2020 14:01

У Запоріжжі успішно реалізується міська програма розвитку бібліотек. У їх роботу впроваджуються новітні інформаційні технології - електронний каталог та електронний читацький квиток. Одним з пріоритетних напрямів залишається ремонт приміщень і створення на їх основі центрів культурного спілкування та дозвілля. Так, ремонт нині триває у дитячій бібліотеці Шевченківського району, розташованій на пр. Моторобудівників, 64.

Міська влада Запоріжжя приділяє чималу увагу розвитку бібліотек. Так, за останні кілька років були відремонтовані 6 закладів цієї мережі в різних районах міста. Це дві центральні бібліотеки для дорослих та дітей (вул. Гоголя, 66, вул. Олександрівська, 5), ще дві профільні бібліотеки у Вознесенівському районі (пр. Соборний,173, пр. Маяковського, 7), дві публічні бібліотеки у Комунарському та Заводському районах (вул. Ситова, 6, вул. Історична, 45). Тепер за естетикою й оформленням інтер’єру вони нагадують справжні освітні хаби, або коворкінг-зони, де можна безкоштовно, цікаво й змістовно провести час.

Так, нині модернізація триває у дитячій бібліотеці за адресою пр. Моторобудівників, 64, що у Шеченківському районі. Цю книгозбірню відвідують близько тисячі читачів. Зручне місцезнаходження дозоляє створити тут креативний центр дитячого читання та раннього розвитку.

- Реформа бібліотек продовжується і вона виконує свою функцію. Сьогодні ми бачимо, що бібліотеки стають кращими, сучаснішими, всі наші фахівці залишилися працювати, підвищилася заробітна платня. На сьогодні це вже сьома повністю оновлена бібліотека, яка запрацює у лютому. На черзі ще одна – восьма - яка також розташована в Шевченківському районі. У проєкті бюджету на 2021 рік передбачене оновлення ще двох. За дорученням міського голови Володимира Буряка ми докладаємо зусиль, аби у кожному районі міста Запоріжжя до кінця наступного року з’явилися такі осередки культури і сімейного дозвілля, - зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

У цій бібліотеці передбачене встановлення столів-трансформерів для спільної та індивідуальної роботи, ігор, облаштування мобільної зони «бібліокафе» для підлітків та батьків, «бібліосхованки» – місця, де можна усамітнитися з улюбленою книгою, а також ігрової зони для наймолодших зі спеціальним килимком і дитячими меблями.

- Можемо собі дозволити поєднання стилів, адже в нас тут представлений дуже широкий віковий діапазон. Оскільки бібліотека дитяча, інтер’єр має бути комфортним як для малюків, дошкільнят, учнів початкової школи, так і для підлітків, - розповіла художниця-дизайнерка Євгенія Шагоян.

Також у міських бібліотеках активно поповнюється книжковий фонд. У 2021 році за кошти міського бюджету планується придбати літературу на 2 млн грн. Розвиваються заклади й у плані інклюзії. Мова йде про облаштування пандусів, вбиралень, проходів для зручності пересування маломобільних груп населення. Також придбано книги для незрячих та людей зі слабким зором.

- Зараз працюємо над розширенням кола послуг. Дитячі бібліотеки наразі розробляють проєкт «Бібліо-Няня». Звертаються батьки дітей з проханням організації надання послуг логопеда, психолога. Нині затребуваним є викладання англійської для дошкільнят, а також польської – для підлітків і старшокласників. А ще по суботах у бібліотеках функціонує мовний клуб, куди можна прийти всією родиною, - зазначила директорка КУ «Міська публічна бібліотечна система Запоріжжя» Ірина Лень.