У Запоріжжі продовжать закуповувати нове обладнання та ремонтувати медичні заклади

28.12.2020 13:55

Сьогодні, 28 грудня, під час третього пленарного засідання другої позачергової сесії Запорізької міської ради восьмого скликання депутати підтримали виділення коштів на функціонування міської програми охорони здоров'я.

У сфері охорони здоров'я міста Запоріжжя функціонує 31 медична установа, з них - 10 лікарень надання стаціонарної допомоги дорослим, ще 2 - дітям, 3 пологових будинки, 8 центрів надання первинної медико-санітарної допомоги, 6 стоматологій. Для того, щоб медична допомога населенню Запоріжжя надавалася якісно і в повному обсязі, діє міська програма «Охорона здоров'я міста Запоріжжя на 2019-2021 рр.».

У 2021 році на її реалізацію з бюджету міста планується виділити 447 млн 711 тис. грн. Кошти будуть спрямовані на забезпечення хворих лікарськими засобами та виробами медичного призначення, організацію роботи пунктів невідкладної допомоги, фінансування комунальних некомерційних підприємств, капітальні ремонти приміщень та придбання нового обладнання.

Частину коштів заклали на продовження боротьби з коронавірусом. Зокрема на придбання обладнання довгострокового користування (кисневих концентраторів, аналізаторів газів крові, гематологічних, біохімічних аналізаторів, легеневих апаратів УЗД, апаратів ШВЛ тощо) планується спрямувати 51 млн 733 тис. грн. Ще 9 млн 875 тис. грн – для створення та функціонування міської ПЛР-лабораторії на базі 1-ї міської лікарні. Також народні обранці виділили 7 млн 211 тис. грн на облаштування та ремонт киснепроводів для лікування пацієнтів з коронавірусом. 

На утримання, поточні ремонти та заробітні плати, пільгові пенсії та медикаменти комунальних некомерційних підприємств вторинної ланки передбачається 80 млн 267 тис. грн. Також 22 млн 660 тис. грн народні обранці передбачили на реконструкцію приймальних відділень у міській лікарні № 9 та міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги в рамках реалізації державної програми «EMERGENCY-2020».

Для забезпечення хворих на рідкісні (орфанні) захворювання лікарськими засобами, спеціальним харчуванням та медичними виробами планується спрямувати 6 млн 746 тис. грн, ще 5 млн грн - на допомогу хворим з пересадженими органами. На закупівлю виробів медичного призначення для інвалідів та дітей-інвалідів у 2021 році виділять 27 млн 324 тис. грн.