За рік у Запоріжжі простерилізували 1200 безпритульних тварин

29.12.2020 13:27

У місті тривають заходи з регулювання чисельності чотирилапих безхатьків гуманними методами. Від початку 2020 року запорізькі ветеринари стерилізували 500 собак і 700 котів.

В обласному центрі діє «Програма поводження з тваринами у м. Запоріжжя», яка передбачає регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами. Її реалізація є одним із завдань КП «Побутовик», яке входить до сфери управління інспекції з благоустрою.

Дієвим способом зменшення кількості тварин на вулицях є їх стерилізація. Процедура проходить в одній з міських ветеринарних клінік, обраній за підсумками тендеру. Дана послуга включає в себе також вилов, вакцинацію від сказу і чіпування - тобто у вухо безпритульному собаці чи коту вживляється спеціальна кліпса. Це дозволяє їх ідентифікувати й вносити до загальної бази даних «Animal-id». Після тварин повертають на місце вилову, якщо є потреба – залишають на деякий час під наглядом у ветклініці.

Так, минулоріч у Запоріжжі простерилізували 900 безпритульних котів та собак, цьогоріч їх кількість сягнула 1200.

- Їх кількість зростає через те, що ми змінили склад ловців собак, клініка ними задоволена, співробітники працюють злагоджено й добре. Цьогоріч в нас нововведення – ми почали співпрацювати з підприємствами міста. Після надходження звернень, надаємо їм відповідні послуги, - розповів директор КП «Побутовик» Сергій Натахін.

Запоріжжя стало одним з перших міст в області, де започаткували цю практику. Кошти на стерилізацію тварин спрямовуються з міського бюджету.

- Ви бачите, яка зараз проблема взагалі по всій Україні щодо жорстокого поводження з тваринами. Зустрічаються новини, щодо знущань над собаками, у той час, як ніяким чином не контролюється їх чисельність. На території області в нас єдине таке комунальне підприємство, розроблена комплексна програма, яка включає в себе не тільки стерилізацію, а й вакцинацію, чіпування цих тварин, - зазначив начальник інспекції з благоустрою Віталій Лисенко.

Принагідно, у передвісті прийдешніх свят співробітників КП «Побутовик», а також волонтерів, яким небайдужа доля тварин привітали й відзначили грамотами та цінними подарунками.