У Запоріжжі продовжують осучаснювати міські бібліотеки

06.01.2021 13:50

У Запоріжжі успішно реалізується міська програма розвитку бібліотек. У їх роботу активно впроваджуються новітні технології, трансформується й зовнішній вигляд. Так, одним з пріоритетних напрямів залишається ремонт приміщень і створення на їх основі центрів інтелектуального й розвиваючого дозвілля. Нині модернізація триває у публічній бібліотеці Шевченківського району, розташованій за адресою вул. Чарівна, 121.

Міська влада Запоріжжя приділяє чималу увагу розвитку бібліотек. За останні кілька років були відремонтовані 6 закладів цієї мережі в різних районах міста. Це дві центральні бібліотеки для дорослих та дітей (вул. Гоголя, 66, вул. Олександрівська, 51), ще дві профільні бібліотеки у Вознесенівському районі (пр. Соборний,173, пр. Маяковського, 7), дві публічні бібліотеки у Комунарському та Заводському районах (вул. Ситова, 6, вул. Історична, 45). Нині тривають ремонтні роботи одразу у двох бібліотеках Шевченківського району – дитячій (пр. Моторобудівників, 64) та публічній (вул. Чарівна, 121).

- За дорученням міського голови Володимира Буряка у Запоріжжі була розроблена потужна програма з оновлення бібліотек і реформування взагалі бібліотечної мережі. Ми дійсно нею пишаємося. Вона вже отримала дуже багато схвальних відгуків на державному рівні. Ми покращуємо умови роботи працівників і створюємо такі сучасні бібліотеки-хаби для сімейного дозвілля. Цього року ми модернізуємо 4 бібліотеки – крім бібліотек у Шевченківському районі, ще по одній у Хортицьком у і Дніпровському районах, тобто всі райони міста у результаті отримають по одній повністю оновленій бібліотеці, а деякі навіть по дві, - зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Публічну бібліотеку, розташовану за адресою вул. Чарівна, 121, відвідують понад 3 тисячі читачів. Завдяки реформі вона стане потужним інформаційним та культурним центром. Тут передбачається створення окремих залів для дитячої та дорослої аудиторії з внутрішнім зонуванням: open-space для проведення різноманітних заходів та затишна зона з комп’ютерами, мобільними столами для індивідуальної роботи. Дитячий простір буде організовано за віковим розподілом.

При вході передбачається облаштування пандуса, а також  тераси з навісом для проведення «вуличних читань» і заходів просто неба.

- Якщо раніше ми позиціонували себе як бібліотека для дорослого населення, то тепер – після очікуваного відкриття – обслуговуватимемо читачів різних вікових груп. Тобто це буде бібліотека родинного читання. Тут передбачається виокремлення залів для дітей, підлітків і дорослого населення. Оновляться фонди, буде створений дуже гарний дизайн інтер’єру з урахуванням вподобань наших читачів, - зазначила завідувачка публічної бібліотеки на вул. Чарівній, 121 Ірина Петренко.

Завершити ремонт двох бібліотек Шевченківського району планують на початку весни. Також у міських читальнях активно поповнюється книжковий фонд. У 2021 році на придбання літератури з міського бюджету планується спрямувати 2 млн грн.