У міському центрі ПМСД № 8 після ремонту запрацював денний стаціонар

12.01.2021 13:00

У Запоріжжі чимала увага приділяється розвитку галузі охорони здоров’я. Поліпшуються мови перебування хворих у медзакладах, оновлюється й матеріально-технічна база. Так, позитивні зміни відбулися у КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги №8». Зокрема був виконаний поточний ремонт денного стаціонару поліклініки, розташованого по вулиці Харчова, 2 у Шевченківському районі.

КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 8» забезпечує медичними послугами більше 30 тис. мешканців Шевченківського району – 23 тис. дорослих та ще 7,5 тис. дітей.

До складу центру ПМСД № 8 входять 5 амбулаторій, з яких 3 відокремлені та 2 розташовані на території підприємства за адресою вул. Харчова, 2, що у Шевченківському районі. В кожній відокремленій амбулаторії функціонує денний стаціонар.

Один з таких підрозділів по вул. Харчовій, 2 раніше знаходився в окремій будівлі. Через незручну логістику виникла необхідність поєднання його з амбулаторією сімейного лікаря. Для цього у КНП «Міська лікарня № 8» вивільнила приміщення і обладнали сучасний денний стаціонар.

- У денному стаціонарі обладнані просторі комфортабельні палати, які загалом розраховані на 10 ліжко-місць, маніпуляційна та кабінети, де пацієнти можуть отримати фізико-функціональне лікування. Також сімейний лікар оглядає пацієнтів, проводить діагностичні дослідження й призначає лікування в обладнаному за всіма вимогами кабінеті. Нагадаю, що на первинному рівні пацієнтам, крім огляду органів і систем, сімейний лікар може призначити дослідження крові, сечі, деякі біохімічні дослідження і електрокардіографію, - розповіла директорка департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Вікторія Ушакова.

Вже згадане приміщення не оновлювалося майже 25 років. Поточний ремонт денного стаціонару був виконаний наприкінці 2020 року. На це з бюджету міста виділили майже 700 тисяч гривень. Тепер тут проходять лікування, профілактику або реабілітацію пацієнти, які не потребують контролю та спостереження медиків протягом доби.

- Дуже зручно, адже згідно з планом будівлі на першому поверсі розташований пункт невідкладної допомоги, далі йде за маршрутом руху пацієнта лабораторія, маніпуляційний кабінет. Пацієнти можуть перебувати у різних станах, в такому випадку потрібне приєднання крапельниці, тобто - лікування в умовах денного стаціонару, - зазначила директорка КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 8» Надія Гришина.

В діагностичному кабінеті денного стаціонару можуть бути проведені такі дослідження: електрокардіограма, вимірювання внутрішнього тиску, гостроти зору, зросту, ваги, насиченості крові киснем, швидкі тести на тропоніни – серцево-судинні захворювання, вірусні гепатити В і С, ВІЛ та вагітність.

Так, в ході ремонту оновлено мережу каналізації та водопостачання зі встановленням водонагрівача, електропостачання, силового кабелю. Для пацієнтів з особливими фізичними потребами облаштвоаний зручний санвузол.

Денний стаціонар відповідно до табелю матеріально-технічного оснащення закладів охорони здоров’я забезпечений на 100%. В 2020 році за кошти НСЗУ придбано медичне обладнання на суму 12 тис. грн, ще на 50 тис. грн – меблі.