У Запоріжжі продовжують встановлювати спеціальні баки для великогабаритного сміття

12.01.2021 16:20

У Запоріжжі в рамках програми поліпшення санітарного стану міста встановлюють спеціальні баки для збору великогабаритного (не будівельного) сміття. Зазвичай мешканці викидають цей непотріб в стандартні сміттєві контейнери або залишають його біля баків. Через що там починають утворюватися стихійні звалища, які забруднюють місто і псують зовнішній вигляд прибудинкових територій.

Щоб вирішити цю проблему було прийняте рішення за рахунок міського бюджету придбати спеціальні контейнери. Загалом закуплено понад 240 таких контейнерів. Зараз їх встановлюють на майданчиках у всіх районах міста. Локації визначали з урахуванням заяв від жителів багатоповерхівок, а також за рекомендаціями районних адміністрацій.

Зокрема один з баків встановили за адресою вулиця Василя Сергієнка, 33 в Хортицькому районі. Всього в районі вже з'явився 41 великий контейнер.

- Дуже добре, що є місце, де жителі району можуть залишати сміття після ремонтів. Тому що завжди це питання було проблемним, адже за вивезення великогабаритних відходів доводилося платити додатково. Через це багато людей залишали будівельне сміття у дворі, біля сміттєвих майданчиків. Все це псувало загальний вигляд. Тепер можна уникнути появи стихійних звалищ та поломки сміттєвих баків, - розповів голова Хортицької районної адміністрації Олександр Пшеничний.

Об’єм нових баків - 8 кубічних метрів. Вони призначені для великогабаритних відходів, які утворюються після проведення в житловому будинку або квартирі ремонтних робіт. Вивозити сміття з таких баків буде ТОВ «Вельтум-Запоріжжя». Для цього підприємство придбало дві спеціальні машини.

- Запоріжці повинні розуміти, що ці баки - не для змішаних видів відходів, туди не можна викидати будівельні відходи - матеріали, які залишаються після капітальних реконструкцій, перепланувань, зовнішніх робіт в будинку або дворі, гілля, ялинки, листя. Ми сподіваємося на відповідальність містян, що контейнери будуть використовувати тільки за призначенням. Якщо ж з цим будуть виникати проблеми, будемо обговорювати це питання спільно з містом і шукати шляхи вирішення, - зазначив генеральний директор компанії «Вельтум-Запоріжжя» Ігор Бурчак.

Послуга з вивезення великогабаритного сміття з нових баків вже входить у діючий тариф. Тобто ніяких додаткових оплат за це запоріжцям робити не доведеться. Містян закликають дотримуватися правил і не складати великогабаритне сміття на контейнерних майданчиках, а викидати в спеціальні баки.