У запорізькій лікарні у травні мають завершити першу частину приймального відділення

25.01.2021 13:15

У Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги продовжується будівництво нового приймально-діагностичного відділення. Зараз реконструкція активно виконується на першому поверсі хірургічного корпусу. Вже наприкінці весни у цій частині приймального відділення планують завершити ремонтні роботи. Про це повідомили сьогодні підрядники та керівництво лікарні під час виїзної наради, яку провів міський голова Володимир Буряк.

З 2020 року Запоріжжя бере активну участь в урядовій програмі EMERGENCY-2020. Вона спрямована на створення сучасних приймальних відділень у лікарнях країни. За кошти бюджету міста було здійснено обстеження та проєктування; проведено експертизу проєктної документації; отримано дозвіл на будівництво; проведено тендери на будівельно-монтажні роботи, визначені переможці та укладені договори.

У результаті Запоріжжя стало одним з перших учасників вказаної програми. У нашому місті до неї увійшли 9-а міська лікарня та Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги. Зазначимо, загальна вартість реконструкції приймально-діагностичних відділень складає близько 60 мільйонів гривень, без урахування закупівлі обладнання. На початку реалізації програми держава планувала повністю профінансувати ці проєкти. Однак на даний момент лікарні отримали приблизно по 8 мільйонів гривень кожна.

Зазначимо, нове приймально-діагностичне відділення у Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги складатиметься з двох частин, які працюватимуть згідно зі спеціалізацією. Перша – у хірургічному корпусі, друга – у травматологічному. Зараз роботи активно виконуються у хірургічному корпусі. Виконано значний обсяг робіт - ремонт приміщень реєстратури та вестибюль-чекальні, кімнати для санітарної обробки пацієнтів, приміщення реанімаційної та операційного залу, санвузлів і душових для пацієнтів і персоналу, коридору. Замінено інженерні мережі, мережі киснепроводу, відновлено пожежну сигналізацію, встановлено нові вікна та двері.

- Місто бере участь у державній програмі. Загалом для реконструкції приймальних відділень потрібно близько 60 мільйонів гривень. На даний момент держава виділила по 8 мільйонів на кожну лікарню. Зрозуміло, що цього недостатньо, розраховуємо на продовження державного фінансування. Однак роботи не повинні зупинятися, тому вже передбачили на цей рік 12 мільйонів гривень з місцевого бюджету на продовження ремонту у цій лікарні. Потрібно буде знайти ще близько 10 мільйонів гривень щоб завершити ремонтні роботи у цьому приймальному відділенні, це питання ми розглядатимемо пізніше, - сказав Володимир Буряк.

Підрядники продовжують активно працювати. У травні планують завершити ремонтні роботи у хірургічній частині приймального відділення. Після цього його необхідно буде забезпечити необхідним обладнанням і ця частина приймального відділення зможе запрацювати.

- Недостатньо виконати ремонт приміщень. Приймальне відділення потрібно забезпечити  обладнанням. Частину ми вже придбали за кошти бюджету міста, іншу чекаємо від держави, як було обіцяно. Однак поки не зовсім зрозуміло, яке обладнання зможемо отримати за рахунок державних коштів. Тому мною поставлене завдання опрацювати різні варіанти забезпечення відділення необхідним обладнанням, - заявив Володимир Буряк.

Медики відзначають, що створення сучасних приймально-діагностичних відділень виведе запорізькі лікарні на зовсім інший рівень. Будуть створені більш сучасні умови як для медиків, так і для пацієнтів.

Міський голова Володимир Буряк зазначив, що на даний момент поставлене завдання завершити ремонт приймальних відділень в обох лікарнях вже цього року. Однак все залежатиме від наявності коштів. У разі продовження державного фінансування це буде зробити набагато легше. До того ж лікарні чекають і на медичне обладнання, обіцяне державою. Адже для ефективної роботи відділенням необхідні ангіограф, комп’ютерний томограф, МРТ тощо.