У Запоріжжі показали, як організований навчальний процес після локдауну

26.01.2021 12:58

З понеділка, 25 січня, учні запорізьких шкіл повернулися до очного формату навчання. Втім, у закладах освіти продовжують діяти протиепідемічні обмеження, які були встановлені до «карантину зимових канікул», запровадженого на два тижні з 8 січня.

Як повідомила начальниця територіального відділу освіти Вознесенівського району Неля Ситенко, всі 19 закладів освіти Вознесенівського району з понеділка повернулися до очної форми навчання. Загалом 9 240 школярів знову сіли за парти.

- Наші заклади на 100% забезпечені дезінфікуючими засобами. Все потрібне для організації освітнього процесу в очній формі навчання зроблено ще на початку вересня. Тому зараз потрібно було тільки відновити той освітній процес. Загалом всіх вимог, які є в постановах, ми дотримуємось, - додала Неля Ситенко.

У закладах загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти міста з метою недопущення поширення коронавірусу і далі реалізовуються відповідні протиепідемічні заходи. Зокрема обмежено доступ до приміщень закладів освіти сторонніх осіб, продовжено заборону на проведення масових заходів.

У Запорізькому класичному ліцеї навчаються 610 дітей. Заклад має розвинений цикл музично-естетичних дисциплін та широку спеціалізацію позашкільної освіти. На початку поточного тижня тут також відновили навчання, але з дотриманням певних протиепідемічних заходів.

- Ми запускаємо учнів групами з трьох входів. Кожен облаштований всіма необхідними матеріалами: антисептиками, термометрами, паперовими рушниками. Черговий вчитель, який зустрічає дітей, проводить температурний скринінг. Дітей розмежували по їх класних кімнатах, відповідно прорахували найкоротший шлях до них від того входу, яким вони користуються. Таким чином діти менш схильні до ризику інфікування, - розповіла директорка Запорізького класичного ліцею Олена Баньковська.

У навчальному закладі обов’язком є дотримання правил гігієни. На всіх поверхах наявні антисептики – як у класних кімнатах, так і вбиральнях – паперові рушники та рідке мило. Під час кожної перерви молодший технічний персонал обробляє ручки дверей та провітрює приміщення. Також проводить регулярне вологе прибирання з додаванням дезінфікуючих засобів.

Для мінімізації контактів на підлозі нанесені спеціальні розмежувальні лінії, які вказують учням напрямок пересування. На перервах учні середньої і старшої ланок мають бути в масках, які знімають під час уроків. Водночас для учнів 1-4 класів вхід до закладу, як і пересування приміщеннями, можливі без маски або респіратора.

Харчуються діти у їдальні за графіком та на відстані 1,5 метри між столами. За кожним одночасно можуть знаходитися не більше 4 осіб.