У 2021 році запорізький аеропорт планує відкрити низку нових рейсів

08.02.2021 13:40

У 2021 році Міжнародний аеропорт «Запоріжжя» планує обслужити 550-570 тисяч пасажирів. Це на 75% більше, ніж минулого року. Багато буде залежати від ситуації з коронавірусною інфекцією, але у планах відкриття нових та відновлення призупинених рейсів. Це питання обговорювалось під час виїзної наради, яку провів сьогодні міський голова Володимир Буряк.

У 2020 році Міжнародний аеропорт «Запоріжжя» кілька місяців не працював в умовах коронакризи, зменшилась і кількість пасажирів у інші місяці через ситуацію з коронавірусом у світі. Однак все ж, у порівнянні з іншими українськими аеропортами, вдалося зберегти показники роботи на належному рівні. Минулого року запорізький аеропорт обслужив 326 тисяч пасажирів, що на 25% менше показників 2019 року. Разом з тим в інших провідних аеропортах України кількість пасажирів знизилася на 50-70%. Важливо також, що запорізький аеропорт залишився прибутковим, продовжився його розвиток. Підсумки роботи аеропорту та плани на 2021 рік обговорили сьогодні у ході виїзної наради, яку провів міський голова Володимир Буряк.

- У 2019 році було понад 430 тисяч пасажирів, у 2020 році – 326 тисяч пасажирів. Дійсно, в умовах коронакризи відбулося зменшення кількості пасажирів, але воно не таке критичне як у більшості інших аеропортів України. Важливо, що аеропорт має напрямки подальшого розвитку, - зазначив Володимир Буряк.

Зазначимо, за останні роки Міжнародний аеропорт «Запоріжжя» зазнав значних змін. Достатньо згадати лише відкриття нового пасажирського терміналу у минулому році. Його переваги оцінили не лише запоріжці, а й мешканці сусідніх областей. За підрахунками керівництва аеропорту близько 30% пасажирів нашого аеропорту минулого року були з Дніпра, 10% з Донецької області.

Однак це далеко не все. Зокрема встановлена сучасна світлосигнальна система з вогнями високої інтенсивності. Спеціалісти вважають її кращою в Україні. Продовжується оновлення радіотехнічного обладнання. Все це сприяє підвищенню безпеки польотів та пасажирів. Вже зараз є випадки, коли під час негоди деякі рейси, які прямують до Дніпра, приземляються у Запоріжжі, яке може приймати літаки у більш несприятливих погодних умовах. Також продовжуються роботи зі встановлення сучасної огорожі для підвищення рівня безпеки аеропорту.

Важливо, що навіть в таких умовах у 2020 році відбулось підвищення середньої заробітної плати працівникам аеропорту з 11 до 17 тисяч грн на місяць.

У планах аеропорту будівництво аеромостів для підвищення якості обслуговування пасажирів, розширення існуючого перону для літаків, завершення реконструкції другого курсу посадки радіотехнічного обладнання, продовження оновлення спеціальної техніки, розширення географії польотів.

- Жоден авіаперевізник не відмовився від співробітництва з Запоріжжям. Рано чи пізно пандемія закінчиться, або ж люди пристосуються жити у таких умовах. Тому необхідно продовжувати розвивати такий потенційно дуже прибутковий для міста напрямок як наш аеропорт, - сказав Володимир Буряк.

Зазначимо, у планах на 2021 рік робота низки нових, діючих та відновлених рейсів. Зокрема авіакомпанії Wizzair - за 6 напрямками (Будапешт, Відень, Дортмунд, Вроцлав, Катовіце, Мілан); авіакомпанії SkyUp – за 11 напрямками (Анталія, Барселона, Батумі, Берлін, Іракліон, Ларнака, Прага, Стамбул, Тбілісі, Шарм-ель-Шейх, Штутгарт). Заплановане відкриття регулярного рейсу до Бодрума, збільшення кількості польотів до Стамбула та Києва.