У міській лікарні №9 будують сучасне приймальне відділення

11.02.2021 13:40

У міській лікарні №9 продовжується створення сучасного приймально-діагностичного відділення. Вже виконано значний обсяг робіт у тій частині відділення, яке буде розташовуватися у хірургічному корпусі. Зокрема відремонтовано 6 палат, маніпуляційний кабінет, приміщення для персоналу. Роботи продовжуються зокрема й у травматологічному корпусі лікарні. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду, проконтролювавши продовження робіт у цій лікарні.

Нагадаємо, Запоріжжя стало учасником урядової програми будівництва сучасних приймально-діагностичних відділень на базі українських лікарень. До проєкту було включено Міську лікарню екстреної та швидкої медичної допомоги та 9-у міську лікарню. Цього вдалося досягти завдяки тому, що за кошти бюджету міста було оперативно виконано обстеження та проєктування; проведено експертизу проєктної документації; отримано дозвіл на будівництво; проведено тендери на будівельно-монтажні роботи, визначені переможці та укладені договори.

Загальна вартість будівництва двох приймально-діагностичних відділень складає близько 60 мільйонів гривень. Також держава обіцяла забезпечити відділення сучасним обладнанням. Зокрема ангіографами, комп’ютерними томографами, МРТ, УЗД-апаратами. На сьогодні медичні заклади отримали лише частину обіцяних коштів, всі вони були спрямовані на проведення ремонтних робіт.

Зокрема міська лікарня №9 отримала понад 9 мільйонів гривень з державного бюджету. Питання подальшого державного фінансування проєкту не вирішено. Саме тому місто передбачило у бюджеті 2021 року 10 мільйонів гривень власних коштів на продовження робіт. Однак на завершення реконструкції потрібно ще близько 9 мільйонів гривень.

- Сподіваємося, що держава буде виконувати державну програму і продовжить фінансування проєкту. Щоб не зупиняти роботи ми передбачили кошти у бюджеті міста - близько 10 мільйонів гривень. Однак потрібні ще додаткові кошти. Якщо держава їх не виділить, то будемо вирішувати питання додаткового фінансування з місцевого бюджету. Реконструкцію приймальних відділень в обох лікарнях необхідно завершити цього року, саме таке завдання поставлене на даний момент, - сказав Володимир Буряк.

Вдалося відремонтувати 6 палат, маніпуляційний кабінет, приміщення для персоналу, кабінет ендоскопії. На першому поверсі хірургічного корпусу також розпочата реконструкція приймально-сортувальної зони – вестибюль, реєстратура і так далі. Проводяться роботи з реконструкції першого поверху травматологічного корпусу, зокрема: палати для пацієнтів; оглядові приміщення, перев’язочні, маніпуляційні, приміщення для санітарної обробки пацієнтів, а також у діагностичному блоці.

Разом з тим існує питання і забезпечення нових приймальних відділень сучасним медичним обладнанням. На даний момент ще остаточно не визначений перелік обладнання, яке закупить держава. Тому підрядники поки не мають можливості завершити ремонт у приміщеннях, де планують встановити частину обладнання. Якщо держава не закупить обіцяне обладнання, місто розглядатиме інші можливості для укомплектування відділень.

Також у 9-й лікарні планують вирішити питання з під’їздом машин «швидкої допомоги" до приймального відділення. Проєкт планується реалізувати за рахунок фінансування з міського бюджету.

- Місто також за рахунок власних коштів виконає реконструкцію під’їзду для автомобілів «швидкої допомоги". Зараз тут складно одночасно під’їжджати одразу кільком автомобілям. Після виконання робіт проблему буде вирішено, організовано односторонній рух санітарного транспорту, - зазначив Володимир Буряк.