У Запоріжжі триває впровадження державної реформи у галузі освіти

16.02.2021 14:50

Згідно з реформою освітньої галузі заклади загальної середньої освіти міста трансформуються за зразком: початкова школа - гімназія - ліцей. Зміни зумовлені вимогами законодавства. Готовність шкіл у плані оснащення відповідної матеріальної бази сьогодні, 16 лютого, у ході ознайомчого візиту перевірив директор департаменту освіти і науки Запорізької міськради Станіслав Романчук. Зокрема завітав до ліцею «Логос», що у Вознесенівському районі.

Реформування освітньої галузі в Україні почалось з ухвалення у 2017 році нового Закону України «Про освіту». Згідно з документом п’ять років були відведені на те, аби привести всі заклади загальної середньої освіти у відповідність до статей Закону, а саме – поділити їх на три рівні: початкова школа – здобуття початкової освіти (1-4 класи), гімназія – здобуття базової середньої освіти (5-9 класи), ліцей – здобуття профільної середньої освіти (10-12 класи).

Зі свого боку міська влада Запоріжжя вживає заходів для оптимізації мережі освітніх закладів таким чином, аби перебіг реформи на кількість 10-х класів та кількість педагогічних ставок не вплинув. Їх планують об’єднувати за профілями. Так, учні зможуть заздалегідь визначитися з колом предметів, які вивчатимуть поглиблено і, відповідно, зосередитися на обраних - тих, які знадобляться для подальшого вступу у вищі навчальні заклади. У ліцеях зокрема планується забезпечити функціонування лабораторій та належне технічне оснащення.

- Ліцеї нині укладають договори з вищими навчальними закладами про співпрацю. Будуть залучені фахівці з вищих навчальних закладів, які викладатимуть окремі предмети у наших ліцеях. Мабуть, викладач з вченим ступенем надасть саме ту інформацію, яка буде потрібна для подальшого навчання, - зазначив директор департаменту освіти і науки Запорізької міськради Станіслав Романчук.

Зазначимо, впродовж 2019-2020 років у Запоріжжі були змінені найменування 25 закладів загальної середньої освіти: 15 на тип закладу «гімназія», 5 – на «початкова школа», ще 5 – на «ліцей». Загалом у місті планується створити 28 ліцеїв – по 4 в кожному районі.

Один з них – ліцей «Логос», де зараз навчаються 850 учнів з 1 по 11 класи. Заклад так і залишиться ліцеєм, але без молодшої школи (учнів 1-4 класів). Натомість цьогоріч оголосять конкурс з добору старшокласників – планують сформувати 3-4 10-х класи у паралелі.

- Наші батьки реагують добре. Батьки з інших шкіл також цікавляться умовами вступу. Надходило кілька дзвінків, ми всіх готові прийняти на співбесіду у будь-який час. Ми з усіма школами налаштовані контактувати, учні яких планують вступити до нас у 10-й клас. Проведемо зустрічі з батьками, під час яких розповімо все у деталях, покажемо школу і будемо намагатися адаптувати їх до навчання у ліцеї, - розповів директор ліцею «Логос» Анатолій Рівкін.

Заклад вирізнятиметься поглибленим вивченням фізико-математичного, хіміко-біологічного та суспільно-гуманітарного напрямків.