Центр «Затишна домівка» розширить коло осіб, які зможуть отримати соціальні послуги

17.02.2021 16:34

Сьогодні, 17 лютого, відбулося чергове засідання комісії з питань освіти і науки, культури, спорту, молоді та туризму. Депутати зокрема заслухали питання щодо розширення кола осіб, які зможуть скористатися послугами комунального закладу «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка».

Як розповіла начальниця служби у справах дітей Запорізької міськради Наталя Сиворакша, впродовж двох останніх років послугами «Затишної домівки» скористалися 113 осіб, серед яких матері з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах, а також особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (віком від 16 до 23 років).

Шукати прихистку зокрема спонукали прояви домашнього насильства – фізичного та психологічного – з боку чоловіків до матерів та неповнолітніх дітей. Надходили й усні звернення скривджених жінок, які не мали дітей або статусу особи з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а відтак не могли бути зарахованими до центру, оскільки допомога їм не регламентувалася Положенням про заклад.

- Ми хочемо запропонувати таку послугу - розширити можливості «Затишної домівки» і приймати жінок, які постраждали внаслідок насильства у родині. Відповідно до закону вони можуть перебувати у нас не більш 90 днів, але цього цілком достатньо. Головне – це вирішити їх психологічні проблеми і також знати, куди вони планують повертатися. Втім, факт прояву насильства повинна підтвердити поліція, центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і, звичайно, служба у справах дітей, - зазначила начальниця служби у справах дітей Запорізької міської ради Наталя Сиворакша.

Отже, до переліку отримувачів послуг «Затишної домівки» планується включити жінок, які постраждали від домашнього насильства, насильства за ознакою статі, відносно яких існує підозра, що вони стали жертвою злочинів насильницького характеру (проти життя та здоров’я), незаконного позбавлення волі, торгівлі людьми, незаконного примусу, погроз чи домагань.  Відповідний проєкт рішення народні обранці розглянуть на найближчій сесії міськради.

Також у ході засідання профільної комісії, очільник департаменту освіти і науки Запорізької міськради Станіслав Романчук відзвітував про перебіг робіт з термомодернізації шкіл обласного центру. Нагадаємо, Запоріжжя - серед міст, де буде реалізований відповідний проєкт Європейського інвестиційного банку. Планується проведення комплексу енергоефективних заходів – це термоізоляція зовнішніх стін, заміна вікон і дверей, термоізоляція дахів, стелі й підвалу, встановлення ІТП та ін.

Загалом планується провести утеплення 27 об’єктів. Цьогоріч повинні стартувати роботи першої черги, які охоплюють 10 освітніх закладів - 8 садочків та 2 школи.