У міському громадському транспорті збільшують кількість валідаторів для оплати проїзду

18.02.2021 15:48

У Запоріжжі продовжується транспортна діджиталізація. У комунальному громадському транспорті монтують додаткові термінали для проведення фінансових операцій. Якщо раніше вони були встановлені на поручнях у середині та в кінці салону, то тепер з’являються й на початку. Така необхідність зумовлена обставинами пандемії й виконанням карантинних заходів, адже пасажирів водії запускають та випускають саме через передні двері.

Нагадаємо, у Запоріжжі за ініціативи міського голови Володимира Буряка з успіхом реалізується програма розвитку міського громадського транспорту. Поступово оновлюється наявний парк. Так, за кілька років було придбано 95 автобусів, 18 тролейбусів, 13 європейських трамваїв, ще 14 виготовлено власними силами – на базі комунального «Запоріжелектротрансу».

Крім того, минулоріч з’явилася можливість оплати проїзду за допомогою банківської картки чи телефону. Спеціальні зчитувальні пристрої – валідатори – спочатку встановити на середніх та задніх дверях. Втім, в умовах карантину їх вирішили обладнати ще й на передніх – звідки заходять і виходять пасажири.

- На теперішній час пристроями облаштовано вже понад 40 одиниць транспорту – автобусів і тролейбусів. Другий тролейбусний парк облаштований повністю. Кожної ночі ми продовжуємо встановлювати це обладнання на передні двері. Налаштовані впоратися до першого дня весни, - розповів фінансовий директор КП «Запоріжелектротранс» Володимир Сухачов.

Таким чином водієві буде легше пересвідчитися в тому, що оплата за проїзд була проведена. Крім того, він не відволікатиметься, аби знайти і видати пасажирові решту. Відмова від передачі готівки з рук у руки дозволить і мінімізувати контакти, що важливо в період дії карантину.

Як розповів Володимир Сухачов, безконтактна оплата проїзду нині користується чималим попитом серед пасажирів, особливо  молоді.

Здійснення розрахунків перевіряють контролери, які працюють на міських маршрутах. Для цього мають спеціальні пристрої, за допомогою яких в автоматичному режимі перевіряють проведення оплати карткою або телефоном – за допомогою мобільного додатка.