Продовжується активна співпраця міської влади та Запорізького державного медичного університету

19.02.2021 14:00

Співпраця, яка має кількарічну історію, передбачає не тільки залучення підготовлених на базі ЗДМУ кваліфікованих кадрів, а й ресурсів – зокрема обладнання - для досягнення спільної мети. Так, у відділенні денного стаціонару 5-ї міської дитячої лікарні з’явився сучасний УЗД-апарат, придбаний за кошти вищого навчального закладу. Нове обладнання стане у нагоді для обстеження маленьких пацієнтів і вчасного виявлення патологій.

Новий УЗД-апарат працюватиме у відділенні денного стаціонару 5-ї міської дитячої лікарні, яке було створене минулого року. Тепер тут в амбулаторних умовах можуть проходити лікування маленькі пацієнти з усіма видами захворювань, які не потребують цілодобового нагляду медиків. Важливим компонентом терапії є діагностика.

- Сьогодні ми об’єднуємо зусилля і продовжуємо нашу плідну співпрацю з Запорізьким державним медичним університетом. У нашій міській дитячій лікарні №5 базується не тільки велика кількість профільних відділень для дітей, а й кафедр, тому що поєднання науки та практичної медицини – це єдиний шлях до формування боєздатної медичної послуги, яка рятуватиме життя маленьких пацієнтів. За останній час за рахунок коштів з міського бюджету ми придбали чотири УЗД-апарати. Сьогодні завдяки медуніверситету і підтримці ректора наш денний стаціонар отримав таку допомогу, - зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Так, на базі 5-ї міської дитячої лікарні функціонують чотири кафедри ЗДМУ. За допомогою нового УЗД-апарату лікувальну діяльність проводитимуть співробітники щонайменше двох кафедр з числа професорсько-викладацького складу. Також за перебігом досліджень матимуть змогу спостерігати студенти під час занять.

- Це не перше придбане медичним університетом вартісне обладнання. Ми активно користуємося лапароскопічною стійкою, також маємо УЗД-апарати у стаціонарі, які застосовуються і знаходяться у спільному користуванні. Лікарі та працівники кафедр разом працюють на цьому обладнанні як для діагностики, так і для навчання. Це певний вклад у лікувально-діагностичний процес, а також боротьбу за здоров’я дітей, які знаходяться у нас, - розповів директор КНП «Міська дитяча лікарня № 5» Андрій Запорожченко.

Придбаний УЗД-апарат – нового покоління. Обладнання має комплект із трьох датчиків, які дозволяють проводити ретельну діагностику всіх систем та органів, зокрема судин, серця, печінки, нирок та ін.

- Плануємо розробити документ – меморандум про співпрацю, де будуть означені плани на багато років уперед – це підготовка кадрів, оснащення та переоснащення не тільки цієї лікарні, а й інших у місті. У нас потужний потенціал, адже на сьогодні Запорізький державний медичний університет – третій в Україні за кількістю студентів та викладачів, - зазначив ректор ЗДМУ Юрій Колесник.