У Запоріжжі триває реформування шкільної освіти

23.02.2021 14:00

У Запоріжжі триває реалізація державної реформи у галузі освіти. У зв’язку з вимогами законодавства відбувається поступове розділення шкіл на три рівні: початкові, гімназії та ліцеї. Готовність закладів загальної середньої освіти до роботи в умовах інновацій сьогодні, 23 лютого, у ході ознайомчого візиту перевірив директор департаменту освіти і науки Запорізької міськради Станіслав Романчук. Зокрема завітав до Запорізької гімназії № 90, яка розташована у Комунарському районі.

Нагадаємо, реформування освітньої галузі в Україні почалося з ухвалення у 2017 році нового Закону України «Про освіту». Згідно з документом п’ять років були відведені на те, аби переформатувати заклади загальної середньої освіти, поділивши їх на три групи: початкова школа – здобуття початкової освіти (1-4 класи), гімназія – здобуття базової середньої освіти (5-9 класи), ліцей – здобуття профільної середньої освіти (10-12 класи).

Ліцеї зокрема вирізнятимуться гарною матеріальною базою - обладнаними лабораторіями, належним технічним забезпеченням. Для викладання певних предметів більш поглиблено планується залучати викладачів вищих навчальних закладів.

У гімназіях навчатимуться учні середньої ланки. Навчальні заклади цього типу можуть мати у своєму складі початкову школу й дошкільне відділення. Класичним прикладом є Запорізька гімназія № 90, яка донедавна функціонувала як загальноосвітня школа. Нині тут у 4-х групах виховуються 75 дошкільнят та навчаються понад 350 учнів молодшої (1-4 класи) та середньої (5-9 класи) ланок.

У навчальному закладі готові приймати випускників і навколишніх садочків, яких влаштовує місце розташування й близкість до дому.

- У цьому навчальному закладі облаштовані спальні кімнати, де діти-першокласники зможуть відпочивати. Також є умови для прогулянок після уроків - подвір’я з ігровою зоною, де комфортно і безпечно. Також створені належні умови в кабінетах. Вже же не один рік поспіль ми забезпечуємо перші класи шкільними меблям та комп’ютерною технікою. Таким чином матеріальна, методична, наукова бази закладів освіти все більше відповідають вимогам законодавства, - зазначив директор департаменту освіти і науки Запорізької міськради Станіслав Романчук.

Загалом систему закладів загальної середньої освіти міста представлятимуть 123 заклади загальної середньої освіти комунальної форми власності, з них 11 початкових шкіл, 86 гімназій, 26 ліцеїв, серед яких 4 планують здійснювати освітню діяльність на підставі міжнародних договорів.