Для компенсації відсотків за «енергоефективними» кредитами з міського бюджету буде виділено понад 8,6 мільйонів гривень

24.02.2021 13:47

24 лютого у ході 4-ї сесії міськради депутати ухвалили проєкт рішення Запорізької міської ради «Про внесення змін до Програми відшкодування відсоткових ставок за залученими в кредитно-фінансових установах кредитами, що надаються об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельним кооперативам на реалізацію енергозберігаючих та енергоефективних проєктів в житлово-комунальному господарстві на 2021-2025 роки, затвердженої рішенням міської ради від 28.12.2020 № 32».

Енергозбереження у житлових багатоквартирних будинках є одним з основних заходів реалізації Муніципального енергетичного плану міста Запоріжжя на 2014-2030 роки.

Впровадження енергоефективних технологій у сфері житлово-комунального господарства нерозривно пов’язане з наявністю ефективного власника житла. У будинках, де створені та здійснюють свою діяльність ОСББ та ЖБК, можливе реальне застосування енергозберігаючих заходів, які призводять до зменшення витрат енергоресурсів та, як наслідок, економії коштів мешканців таких будинків.

Станом на 1 лютого 2021 р. в м. Запоріжжя створено 1166 ОСББ в 1210 багатоквартирних житлових будинках та функціонує 125 ЖБК, що складає 46% від загальної площі багатоквартирного житлового фонду міста.

Компенсація відсоткових ставок за рахунок міського бюджету відшкодовується по кредитах, залучених ОСББ та ЖБК у банках до 2019 року включно, які надаються на впровадження енергозберігаючих та енергоефективних заходів в межах бюджетних призначень.

На 2021 рік для компенсації відсотків за існуючими залученими в кредитно-фінансових установах кредитами, відповідно до Програми, з міського бюджету буде передбачена загальна сума в розмірі 8 млн 601 тис. грн.