Володимир Буряк: «Запоріжжя отримає кошти на термомодернізацію будівель бюджетної сфери»

02.10.2017 09:00

Міська влада Запоріжжя активно працює над залученням позабюджетних коштів для реалізації інвестиційних проектів у різних сферах міського господарства. Триває активний діалог з Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком та іншими міжнародними фінансовими інститутами.

Кредити на вигідних умовах потрібні багатьом українським містам для реалізації проектів у житлово-комунальному господарстві, сфері громадського транспорту. Це ті проекти, які важливі для міст, але для них сьогодні недостатньо коштів місцевих бюджетів розвитку.

Свою позицію з цього питання неодноразово висловлював міський голова Володимир Буряк.

- Чи повинні ми працювати з міжнародними фінансовими інститутами для залучення кредитних коштів? Упевнений, що повинні. Отримавши кошти на пільгових умовах, ми реалізуємо важливий для міста проект, наприклад у сфері енергозбереження. Це можна буде зробити не чекаючи, коли в міському бюджеті з'являться необхідні вільні кошти. Після цього кредит можна буде повернути за рахунок досягнутої економії, - зазначав Володимир Буряк.

Відзначимо, сьогодні саме європейські банки можуть надати українським містам кредити на пільгових умовах і на тривалий термін. На жаль, українські банки зараз таких можливостей не мають.

Запоріжжя вже бере участь у проекті Європейського інвестиційного банку (ЄІБ), який готовий надати кредитні кошти на закупівлю автобусів, трамваїв, тролейбусів. У 2018 року місто розраховує придбати за рахунок цього кредиту 55 великих автобусів та 10 електробусів.

Тепер Запоріжжя стало учасником ще одного проекту, який Україна реалізує спільно з ЄІБ. На цей раз в житлово-комунальному господарстві. Банк готовий вкласти близько 500 мільйонів євро в проекти в сферах централізованого теплопостачання, водопостачання, термомодернізації будівель і так далі. З різних регіонів України надійшли сотні проектів, наданих українськими містами.

За інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, в результаті оціночними групами з українських і закордонних експертів було відібрано 22 проекти. Одним з переможців став запорізький проект термомодернізації 60 бюджетних будівель. Його вартість близько 16,7 мільйонів євро. Термін погашення кредиту становить 22 роки, з пільговим періодом у п'ять років.

Відзначимо, серед відібраних об'єктів 53 будівлі сфери освіти, 7 - охорони здоров'я. Енергетичні аудити і попередні техніко-економічні обґрунтування по цих об'єктах вже проведені.

- Виконана величезна робота. Знадобилося багато переговорів, консультацій як у міністерствах, так і з представниками потенційних інвесторів. Однак сьогодні можна сказати, що перший результат досягнутий. Наступний етап - практична реалізація проекту, - зазначив міський голова Володимир Буряк.