Служба (управління) у справах дітей розповіла про досягнення 2020 року

01.03.2021 17:20

Сьогодні у стінах Запорізької міської ради відбулась колегія з питань діяльності служби (управління) у справах дітей, де присутні депутати та керівники департаментів вислухали звіт підрозділу за 2020 рік та пріоритетні напрямки розвитку у 2021 році.

Протягом минулого року в умовах карантинних обмежень служба продовжувала свою роботу. Так, у 2020 році було проведено 3185 обстежень сімей, 965 рейдів, під час яких вилучено 124 дитини.

За словами керівництва служби (управління) у справах дітей, протягом 2020 року їм надійшло 15580 звернень громадян, з них – 14829 вирішено позитивно, 720 – роз’яснено, 31 – було відмовлено. Основні питання звернень – це соціальний захист дітей, житлові питання.

- Одним з основних напрямків роботи служби у справах дітей є організація та проведення комісій з питань захисту прав дитини. У 2020 році комісії продовжили свою роботу, деякі в онлайн-режимі, проте всі питання були розглянуті та вирішені. Протягом звітного періоду проведено 272 засідання, де було розглянуто 2650 питань. Впродовж року за позовом органу опіки за участі служби у справах дітей було позбавлено батьківських прав 132 особи відносно 168 дітей, - розповіла в ході доповіді начальниця служби (управління) у справах дітей Запорізької міської ради Наталя Сиворакша.

За її словами, порівняно з минулим роком кількість дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування збільшилась до 1081. Збільшення кількості дітей-сиріт насамперед пов'язано зі смертю одинокої мами, діти відповідно отримують статус дитини-сироти.

Також протягом минулого року продовжили своє функціонування всі чотири форми сімейного виховання. Пріоритетною формою залишається усиновлення, потім опіка, прийомні сім’ї, дитячі будинки сімейного типу. Найбільше дітей перебуває в опікунських родинах – 837.

Втім, карантинні заходи дуже вплинули на процес усиновлення. Так, у місті за минулий рік була усиновлена 31 дитина, що є меншим показником порівняно з попередніми роками.

У 2020 році, в рамках реалізації програми «Діти Запоріжжя» на 2019-2021 роки», 351 дитина отримала рюкзаки та канцелярське приладдя, 1073 дітей, які перебувають на обліку в службі (управлінні), отримали новорічні солодкі подарунки з нагоди Дня Святого Миколая та Новорічних свят.

Серед досягнень 2020 року - організація Школи підтримки прийомних сімей, в рамках якої прийомні батьки, дитячі будинки сімейного типу  разом з дітьми на базі готельного комплексу «Джаз» з тренерами БФ «Карітас Запоріжжя» брали участь у психологічних тренінгах, працювали з психологом задля збереження родини, налагодження емоційного зв’язку між батьками та дітьми, профілактики емоційного вигорання.

Одним з вагомих здобутків минулого року стала матеріальна підтримка прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу Запоріжж, завдяки реалізації програми «Діти Запоріжжя». Матеріальну допомогу отримали діти-сироти та позбавлені батьківського піклування. Також одноразова адресна допомога була передбачена новоствореному дитячому будинку сімейного типу у розмірі 50 тис. грн тощо.

За результатами роботи в Запоріжжі створено 2 нових дитячих будинки сімейного типу та 7 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштовано в існуючі прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

У 2020 році продовжив своє функціонування КЗ «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка» Запорізької міської ради» для забезпечення надання дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах, вагітним жінкам і жінкам, які мають намір чи стосовно яких є ризик відмови від новонароджених дітей, особам з числа дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також жінкам, які постраждали від домашнього насильства чи насильства за ознакою статі, комплексу соціальних послуг в умовах стаціонарного  перебування.

Одним із досягнень минулого року є завершення проєктування приміщення частини будівлі за адресою проспект Інженера Преображенського, 3, де буде розташоване відділення термінового влаштування дітей КЗ «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка». У 2021 році  для виконання першої черги робіт передбачено фінансування з міського бюджету в рамках Програми «Діти Запоріжжя».