У Запоріжжі збудують сучасний дитячий інфекційний стаціонар

02.03.2021 12:30

У міській дитячій лікарні №5 буде збудоване сучасне дитяче інфекційно-боксоване відділення. Тут зможуть проходити стаціонарне лікування діти з інфекційними хворобами. На сьогодні аналогів такого відділення у Запорізькій області немає. Місто планує розпочати фінансування проєкту, але у подальшому також розраховує на підтримку обласної влади та державного бюджету. Сьогодні міський голова Володимир Буряк під час виїзної наради обговорив з керівниками профільних служб, лікарні, проєктантами перспективи створення такого відділення.

На сьогодні у Запоріжжі та області відсутнє окреме сучасне дитяче інфекційно-боксоване відділення, де діти стаціонарно можуть проходити лікування. Події минулого року підтвердили, що подібне відділення необхідне не лише місту, а й області. Тому міський голова Володимир Буряк доручив профільним службам опрацювати варіанти його створення на базі однієї з міських лікарень. У результаті рішення було знайдене.

Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів виїзну нараду на базі міської дитячої лікарні №5. Обговорювали можливість створення окремого дитячого стаціонарного інфекційного відділення у цьому медичному закладі, перспективи реалізації цього проєкту та можливість початку робіт.

- В умовах пандемії є велика проблема не лише у Запоріжжі, але й у Запорізькій області. Фактично сучасного дитячого інфекційно-боксованого відділення у області та місті немає. Це стосується не лише коронавірусу, але й інших інфекційних хвороб. Тому було моє доручення профільним службам опрацювати вирішення цього питання. Сьогодні можна сказати, що у нас є можливість створити таке відділення на базі 5-ї міської дитячої лікарні, - сказав Володимир Буряк.

Медики, представники проєктної організації розповіли про можливість створення такого відділення у 5-й міській дитячій лікарні, в окремо розташованій будівлі. Свого часу у 2012 році тут розпочали реконструкцію, але роботи не були завершені та зупинені. Будівля не використовувалася за призначенням та потребує відновлення.

На сьогодні вже зроблене коригування проєкту, який пройшов експертизу. Місто виділило деякі кошти на підготовчі роботи. Проходить погодження деяких документів у ДАБІ у Києві, зокрема щодо зміни підрядника, дозволу на початок робіт. Після проходження всіх процедур роботи розпочнуться. Спеціалісти зазначають, що у разі стабільного фінансування вони можуть завершитися вже наприкінці наступного року. Однак тут місто розраховує на допомогу обласної влади та державного бюджету.

- Таке відділення дійсно необхідне. Плануємо виділити кошти з бюджету міста на початок будівельних робіт. Однак загальна вартість проєкту складає понад 50 мільйонів гривень. Тому будемо звертатися до обласної влади з приводу співфінансування, адже відділення зможе допомагати дітям не лише Запоріжжя, але й області. Також будемо вивчати варіанти включення цього об’єкту до державних програм, які реалізуються в Україні, - заявив Володимир Буряк.

Таким чином після завершення реконструкції нове відділення буде в окремо розташованій будівлі. Це дасть змогу ізолювати пацієнтів з небезпечними інфекційними захворюваннями та загалом лікувати дітей безпосередньо в боксах. Кожен бокс містить окремі входи, санвузли, місця для підведення точок киснезабезпечення. Загалом відділення буде розраховано на 42 ліжко-місця. Окрім боксів, тут розташовуватимуться маніпуляційні, оглядові, фізіотерапевтичний кабінет, пости медсестр, кабінети лікарів і побутові приміщення. «Швидка» зможе під’їжджати безпосередньо до приймального покою цього відділення.

Міський голова наголосив, що це буде один з найважливіших проєктів, які будуть реалізовуватися у запорізькій медицині, поряд зі створенням сучасних приймально-діагностичних відділень у Міській лікарні екстреної та швидкої медичної допомоги, 9-й міській лікарні, продовженням реконструкції медичних амбулаторій.

Нагадаємо також, що за останні роки місто придбало для цього медзакладу сучасне обладнання на суму понад 27,3 млн. грн. Це 10 апаратів штучної вентиляції легенів, 13 моніторів пацієнта, 2 реанімаційні системи для новонароджених, 2 системи обігріву новонароджених, 2 пульсоксиметри, 4 діагностичні рентгенівські системи, 3 стаціонарні апарати УЗД, портативний УЗ- апарат з мобільною рентгенівською системою, обладнання для реабілітації, аналізатори газів крові та інше.