Міська влада Запоріжжя співпрацює з Урядом Угорщини

02.03.2021 14:20

Найсучасніші апарати штучної вентиляції легень від уряду Угорщини були передані двом запорізьким лікарням – КНП «Міська лікарня № 7» та КНП «Міська лікарня № 2». Загалом таку гуманітарну допомогу у вигляді медичного обладнання отримали 5 лікарень області. Сьогодні з можливостями нової медичної техніки ознайомилися представники Посольства Угорщини в Україні, міської й обласної влади, а також медичні працівники.

Загалом угорська організація екуменічної допомоги передала Україні 50 апаратів штучної вентиляції легень. Допомога призначена для лікарень з майже 10 областей – від Львівської до Донецької – що спеціалізуються на лікуванні пацієнтів з коронавірусом. Це обладнання, вартістю 3,5 млн євро, придбане коштом угорського уряду. Відтак Запорізька область отримала 5 таких апаратів, а місто Запоріжжя зокрема два – для 2-ї і 7-ї міських лікарень.

- Зараз Угорщина має всі необхідні засоби для боротьби з ковідом. Звісно, без тісної співпраці з сусідніми країнами досягнути бажаного ефекту у протистоянні поширенню цього небезпечного вірусу не вдасться. Тому минулоріч, коли питання з забезпеченням необхідним для лікування інфікованих осіб обладнанням стояло найбільш гостро, ми вирішили допомагати нашим сусідам, - зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні пан Іштван Ійдярто.

Як розповіла директорка департаменту охорони здоров'я Запорізької міськради Вікторія Ушакова, 2 і 7 міські лікарні були обрані не випадково, адже саме тут весь наявний ліжковий фонд був перепрофільований для прийому хворих на коронавірусну інфекцію.

Ці апарати експертного класу, оснащені сучасними функціями й автоматичними режимами. Вони вже введенні в експлуатацію і готові до використання.

- В 7-й лікарні новий апарат ШВЛ встановлено в палаті інтенсивної терапії, де мають отримувати медичну допомогу пацієнти, які потребують кисневої терапії й повітряного потоку, або інтубації зі штучною вентиляцією легень. На сьогодні апарат не виконує свою функцію, оскільки в цьому зараз немає нагальної потреби. Сподіваємося, що кількість пацієнтів з важким перебігом хвороби буде зменшуватись, - додала Вікторія Ушакова.

Зазначимо, від початку пандемії у Запоріжжі для надання допомоги хворим на коронавірус були перепрофільовані лікарні № 1 № 2, № 6, № 7, № 9, дитяча лікарня № 5 та пологовий будинок № 4. Всі лікарні отримали додаткове медичне обладнання - цифрові рентгени, апарати штучної вентиляції легень та УЗД, кисневі концентратори, монітори пацієнта. Апаратуру придбали за рахунок коштів з міського бюджету. Ще на початку пандемії для цього було виділено майже 100 млн грн. Впродовж року також спрямовувались додаткові кошти на зміцнення матеріально-технічної бази лікувальних установ.