Міський комунальний транспорт Запоріжжя повністю забезпечений валідаторами для оплати проїзду

02.03.2021 16:55

У Запоріжжі завершився перший етап транспортної діджиталізаціі громадського транспорту. В усіх муніципальних автобусах, тролейбусах та трамваях з'явилися додаткові термінали для проведення фінансових операцій - валідатори. У подальших планах встановлення датчиків пасажирів та впровадження сучасних проїзних карт - за досвідом Європи.

У Запоріжжі програма розвитку міського громадського транспорту реалізується за ініціативи міського голови Володимира Буряка. Так, за кілька місяців вдалося забезпечити валідаторами практично весь рухомий склад, що перебуває у власності міста. А це, до речі, більше 600 пристроїв. При цьому з бюджету міста та підприємства «Запоріжелектротранс» не витрачено ані копійки, адже придбанням і встановленням обладнання займався інвестор.

Можливість сплати проїзду за допомогою банківської картки або телефону з'явилася в кінці минулого року. Спеціальні зчитувальні пристрої спочатку встановили біля середніх та задніх дверей. Втім, в умовах карантину ними вирішили обладнати ще й передні двері - звідки заходять і виходять пасажири.

Таки чином водієві буде легше переконатися в тому, що оплата за проїзд була проведена. Крім того, він не буде відволікатися, щоб знайти і видати пасажиру решту. Відмова від передачі готівки з рук в руки дозволить і мінімізувати контакти, що важливо в період дії карантину.

- Ми дуже активно працювали над встановленням нових валідаторів. Виконували ці роботи в основному вночі - по 30-40 транспортних засобів за раз. І ось, в намічені терміни нам вдалося повністю забезпечити муніципальний транспорт сучасними пристроями для оплати проїзду. На черзі - нова задумка: встановлення датчиків пасажирів. Це дозволить водієві контролювати кількість тих пасажирів, які зайшли, і тих, хто заплатив за проїзд. Якщо хтось цього не зробив, водій відразу це побачить, і зможе оперативно повідомити контролерам. Таким чином вдасться виробити в пасажирах звичку сумлінно сплачувати за проїзд, - розповів фінансовий директор КП «Запоріжелектротранс» Володимир Сухачов.

За його словами, безконтактна оплата проїзду на даний час користується зростаючою популярністю серед пасажирів, особливо серед молоді. На даний момент більше 1% щоденної виручки припадає саме на безконтактну оплату, а прибуток підприємства завдяки валідаторам виріс.

Здійснення розрахунків перевіряють контролери, що працюють на міських маршрутах. До слова, їх кількість значно зросла, адже посаду кондуктора ліквідували, а працівникам запропонували перекваліфікуватися.

Нагадаємо, оплатити проїзд в муніципальному транспорті тепер можна також за допомогою мобільного додатку Easy Pay. Перші 5 поїздок з цим додатком - безкоштовні.