У Запоріжжі розвивають політику відкритих даних

04.03.2021 16:35

4 березня в Україні відзначають Міжнародний день відкритих даних. Запоріжжя успішно просувається в роботі з відкритими даними, послідовно впроваджує принципи відкритості та прозорості й оприлюднює набори, в яких зацікавлена громадськість.

У 2020 році Запоріжжя продовжило впровадження політики відкритих даних. Протягом року було втілено чимало планів у цьому напрямку. Створений портал відкритих даних Запорізької міської ради, проводяться тематичні хакатони, навчання.

- Україна розпочала процес відкриття даних державних органів, органів місцевого самоврядування ще у 2015 році з прийняття відповідної постанови Кабінету міністрів. Це не просто нормативи, які необхідно оприлюднювати для прозорості та контролю. Це цікава інформація, яка дає можливість вирішити багато життєвих проблем, - зазначив керуючий справами виконавчого комітету Запорізької міської ради Роман Омельянович.

Так, завдяки спільній роботі з міністерством цифрової трансформації, Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках програми прозорості та підзвітності у сфері державного управління та послуг/TAPAS створений портал відкритих даних Запорізької міської ради. Він синхронізований з державним порталом відкритих даних. Там розміщуватиметься чимало інформації, яка буде корисною та зручною для запоріжців.

Окрім цього, завдяки проведеній протягом 2019-2020 років роботі Запоріжжя приєдналось до Міжнародної хартії відкритих даних і, таким чином, зобов’язалось розвивати політику відкритих даних на міжнародному рівні. Також протягом року були проведені навчання для посадовців місцевого самоврядування. В липні був проведений хакатон «Open Data Campus». Через карантинні обмеження захід було проведено в режимі онлайн, однак він став майданчиком для створення прототипів ІТ-продуктів на основі міських даних.

Для того, щоби розвиток відкритих даних Запоріжжя був стійким, при виконавчому комітеті функціонує спеціальна робоча група та затверджений план дій з реалізації принципів Міжнародної хартії відкритих даних у Запорізькій міській раді.