У Запоріжжі запрацював новий додаток для відстеження громадського транспорту

15.03.2021 17:00

Відсьогодні, 15 березня, у Запоріжжі почав діяти новий мобільний додаток «Easy Way» для відстеження місцезнаходження та часу прибуття на зупинки громадського транспорту за маршрутами.

«Easy Way» – це всеукраїнський навігаційний сервіс, який пропонує перелік актуальних міських маршрутів. Завдяки йому можна відслідковувати рух комунальних автобусів, трамваїв і тролейбусів. Також він відображає зупинки й GPS-маркери у режимі реального часу.

Як розповів начальник управління з  питань транспортного забезпечення та зв’язку Запорізької міськради Олександр Власюк, попередній договір з компанією «DozoR City» вже збіг. До того ж новий сервіс «Easy Way» дозволяє працювати згідно з концепцією відкритих даних.

- Для містян нічого не змінилося. На моніторах залишається та ж коректна інформація у режимі онлайн, але протягом цього року була досягнута певна мета у плані відкритості даних згідно з вимогами Міністерства цифрової політики України. Це доступність і можливість для людей не тільки у місті Запоріжжі, а й по всьому світу в режимі реального часу за допомогою додатку «Easy Way» зайти і переглянути, як у нас працює транспорт. Це дає змогу нашому місту бути більш відкритим і дає розуміння того, як у нас рухається громадський транспорт – автобуси, трамваї і тролейбуси, - додав Олександр Власюк.

Так, фахівці КП «Запорізький центр диспетчеризації громадського транспорту» впродовж року працювали над розробкою програми зі збору й обробки даних, яку запустили на платформі «Easy Way».

- Мета - виконання вимог щодо публікації відкритих даних згідно з Постановою Кабміну № 835. З 15 березня ми вже почали трансляцію відкритих даних з GPS-пристроїв через нашу програму щоб зробити більш зручним користування різноманітними мобільними додатками, бо на ринку України їх дуже багато. Місто йде шляхом відкритості, прозорості і створення здорової конкуренції серед розробників програмного забезпечення і мобільних додатків з прогнозування прибуття громадського транспорту на зупинки, - зазначив в. о. директора КП «Запорізький центр диспетчеризації громадського транспорту" Максим Кригін.

Додаток нині працює у пілотному режимі. Завантажити його можна на Play Market або App Storе.

Запорізький електротранспорт, комунальний транспорт вже підключені до нового сервісу в повному обсязі. У подальшому також планується під'єднати і приватний міський громадський транспорт.