У Запоріжжі розпочинають створення відділення для термінового влаштування дітей

16.03.2021 13:10

У Запоріжжі стартує реконструкція приміщень по пр. Інженера Преображенського, 3. Тут вирішено створити відділення для термінового влаштування дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Сьогодні міський голова Володимир Буряк провів на об’єкті виїзну нараду. Підрядники, керівники профільних служб доповіли про плани та етапи реалізації цього важливого для міста проєкту. Зазначили, що вже влітку планується завершити перший етап реконструкції.

У нашому місті вже кілька років успішно реалізується міська програма «Діти Запоріжжя». Серед її напрямків створення дитячих будинків сімейного типу, допомога цим будинкам, прийомним сім’ям. Створений та успішно працює Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка». Там можуть проживати діти-сироти у віці від 18 років, які не мають власного житла, мами з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, жінки, які постраждали від сімейного насильства.

Однак актуальним питанням для Запоріжжя залишається тимчасове влаштування дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Наприклад, у разі втрати батьків, опікунів. Саме тому необхідно створити відділення, куди таких дітей можна терміново влаштувати, допоки не визначиться їх подальша доля - віддати родичам, опікунам, влаштувати до дитячого будинку сімейного типу, прийомної родини тощо.

Минулого року міський голова Володимир Буряк доручив профільним службам опрацювати варіанти створення такого відділення. У результаті було прийняте рішення створити його за адресою пр. Інженера Преображенського, 3. Тут створено комплекс дитячих будинків сімейного типу, розрахований на чотири такі будинки. Однак поряд у будівлі є приміщення, які не використовуються. Було вирішено реконструювати ці приміщення та створити тут відділення для термінового влаштування дітей, яке стане структурним підрозділом Центру соціальної підтримки дітей та сімей «Затишна домівка».

Підготовлено проєкт реконструкції, проведено тендер, укладено договір з підрядником. Першу чергу робіт планується завершити влітку. Вона передбачає утеплення, ремонт покрівлі, фасаду, заміну вікон, встановлення внутрішніх перегородок, ремонт цоколю, відмостки. Другий етап – внутрішні роботи. Третій – забезпечення відділення всім необхідним. Планується, що відділення зможе запрацювати вже наступного року. Сьогодні міський голова Володимир Буряк під час виїзної наради обговорив з підрядниками, керівниками профільних служб етапи реалізації проєкту, найближчі плани. Учасники наради доповіли, що входитиме до складу відділення, які послуги тут надаватимуться.

- Триває виконання програми «Діти Запоріжжя». Після аналізу ситуації було визначено, що місту дійсно необхідне відділення для термінового влаштування дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Наприклад, через втрату, хворобу батьків, опікунів, випадки домашнього насильства, - сказав Володимир Буряк.

Діти у віці від 2 до 18 років тут зможуть перебувати до 9 місяців, поки їх не влаштують до інших форм виховання або не повернуть родичам після покращення ситуації у сім’ї і так далі. За необхідності у подальшому планується створити можливості для утримання тут дітей у віці до 2 років. Відділення, яке буде розраховане на 30 дітей, розташовуватиметься на двох поверхах. На першому буде передбачено невеликі спортивний та актовий зали, кабінети психолога, логопеда, харчоблок і так далі. З дітьми працюватимуть вихователі. На другому поверсі - спальні кімнати дітей. Також на першому поверсі у подальшому можна буде облаштовати блок для дітей у віці до двох років. Заплановано й благоустрій прилеглої території.

- Проєкт реалізується за кошти бюджету міста. Роботи розбито на кілька етапів. Перша чергу має бути завершена влітку. Це фасад, покрівля, заміна вікон. Кошти у бюджеті є. У подальшому будемо розглядати питання про фінансування наступного етапу реконструкції, який включає внутрішні роботи, - зазначив Володимир Буряк.