У запорізьких лікарнях готують додаткові місця для лікування хворих на коронавірус

23.03.2021 12:45

У міських лікарнях планують розгорнути понад 400 додаткових ліжок для лікування хворих на коронавірус. Їх забезпечать киснем, необхідним медичним обладнанням. Також для ковідних лікарень цього року вже придбали медикаменти за рахунок коштів бюджету міста. На це спрямовано 33,2 мільйони гривень. Медичні заклади на даний момент можуть забезпечувати лікування хворих, але їх кількість продовжує зростати. Ці та інші питання обговорили сьогодні під час наради, яку провів міський голова Володимир Буряк.

В Україні продовжується розповсюдження коронавірусної інфекції. Збільшується кількість регіонів, які потрапили до так званої «червоної» зони. У Запоріжжі ситуація наразі дещо краща. Однак загальна тенденція по країні підтверджує, що кількість хворих продовжуватиме зростати. Запоріжжя та Запорізька область також можуть опинитися у «червоній» зоні, що зокрема призведе до посилення карантинних обмежень.

Сьогодні міський голова Володимир Буряк зібрав нараду за участю представників сфери охорони здоров’я. Серед запрошених керівництво профільного департаменту, головні лікарі міських медичних закладів, які перепрофільовані для лікування коронавірусних хворих, представники первинної медицини. Головна мета – розглянути стан готовності медичних закладів Запоріжжя до третьої хвилі коронавірусу, обговорити додаткові заходи, які зараз реалізуються у лікарнях, які приймають хворих на коронавірус.

Серед ключових питань забезпеченість перепрофільованих ліжок киснем, підключення додаткових точок до централізованих систем постачання кисню, можливість розгортання додаткових ліжок у перепрофільованих медзакладах, забезпеченість хворих медикаментами, робота міської лабораторії ПЛР-діагностики. Зокрема міська ПЛР-лабораторія вже запрацювала на повну потужність. У ній безкоштовно можуть зробити тестування пацієнти міських стаціонарів з коронавірусом або підозрою на нього.

- Зібрав вас обговорити ситуацію, яка склалася. На жаль, кількість хворих продовжує зростати. За цей час у місті багато зроблено для лікування хворих на коронавірус. Закупівля обладнання, медикаментів, підключення кисню, перепрофілювання медичних закладів. Робота продовжується. Однак сьогодні хочу порадитися з вами як спеціалістами, що можна зробити додатково найближчим часом у цьому напрямку, - сказав Володимир Буряк.

Медики відзначають, що зростає не лише кількість хворих. Коронавірусна хвороба «помолодшала», зменшується час, після якого у хворих можуть відбуватися ускладнення, захворювання у пацієнтів частіше проходять у важчій формі. Серед причин такої ситуації недотримання містянами карантинних норм, пізнє звернення до лікарів, а також почастішали випадки самолікування. Тому запоріжців закликають дотримуватись карантинних обмежень, у випадку підозри на захворювання зразу ж звертатися до сімейного лікаря та не займатися самолікуванням. Також важливим інструментом зменшення захворюваності повинна стати вакцинація.

Нагадаємо, у Запоріжжі з весни минулого року реалізується масштабна міська програма боротьби з коронавірусом. На її впровадження місто спрямувало понад 200 мільйонів гривень. Для лікування хворих на коронавірус перепрофільовані сім медичних закладів – міські лікарні №1, №2, №6, №7, №9, міська дитяча лікарня №5, пологовий будинок №4. Наразі у цих медичних закладах функціонують 928 ліжок для коронавірусних хворих. З них 63 реанімаційні. Забезпечення киснем цих місць, з урахуванням кисневих концентраторів, складає понад 100%. Продовжується підключення 350 додаткових точок до систем централізованої подачі кисню. Це дозволить розгорнути додаткові місця для лікування коронавірусних хворих у перепрофільованих лікарнях.

- Зараз у наших міських медичних закладах понад 900 ліжок для лікування хворих на коронавірус. З урахуванням сказаного зможемо розгорнути ще більше 400, забезпечивши їх киснем, обладнанням, медикаментами та медичним персоналом. Тобто загалом буде понад 1300 ліжок. Завдання у найкоротші терміни завершити цю роботу, - зазначив Володимир Буряк.

Фахівці відзначили, що фактично це гранична межа для перепрофільованих медичних закладів. Зрозуміло, що місця є і для більшої кількості ліжок, але складно їх буде забезпечити медичним персоналом. У цьому випадку можливо виникне необхідність залучати спеціалістів з інших медичних закладів. Учасники наради наголосили, що зараз важливо зменшити кількість захворювань, а зробити це можливо лише за рахунок дотримання карантинних заходів. І важливим фактором тут має стати відповідальне ставлення запоріжців.