У Запорізькому геріатричному стаціонарі запрацювала нова послуга

24.03.2021 14:55

Робота з соціальними працівниками, побутове обслуговування та медичний нагляд – такий комплекс заходів включає нова послуга підтриманого проживання в Запорізькому геріатричному стаціонарі. Вона спрямована на підтримку й повернення до повноцінного суспільного життя літніх людей та осіб з інвалідністю. Сьогодні, 24 березня, з умовами функціонування закладу ознайомився заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Геріатричний стаціонар є структурним підрозділом Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Після тривалої перерви через карантин заклад поновив роботу цьогоріч у березні. Відтоді тут з’явилася нова послуга – підтриманого проживання літніх людей та осіб з інвалідністю.

- Ми надаємо психологічну, соціальну, допомогу у веденні домашнього господарства, а тепер ще й підтриманого проживання – всі ці зусилля спрямовані на те, щоб люди, коли йшли від нас, могли жити самостійно. Тут вони отримують навички самообслуговування, ті ж вправи ЛФК, які можна повторювати вдома, основи комп’ютерної грамотності, які на даний час потрібні всім, - зазначила завідувачка геріатричного стаціонару Олена Грачова.

Зараз у геріатричному стаціонарі перебувають 23 підопічних, загалом тут можуть одночасно розмістити 25 осіб з інвалідністю та людей похилого віку, які не в змозі обслуговувати себе самостійно й потребують сторонньої допомоги, в тому числі й побутової.

Умови максимально наближені до домашніх. У кожній кімнаті є необхідні меблі: шафи та приліжкові тумбочки для зберігання особистих речей. Ліжка зі зручними матрацами, чистою та якісною постільною білизною. Усі підопічні забезпечені чотириразовим харчуванням з урахуванням віку й стану здоров’я та цілодобовим медичним супроводом. Також тут функціонують кабінети ЛФК та масажу, організовано денну зайнятість та дозвілля.

- У Запоріжжі вже багато років працює геріатричний стаціонар, але ми цього року запровадили додаткову функцію - підтриманого проживання, соціальної адаптації. Раніше основний напрямок стосувався розвантаження людей, їх перебування в наближених до санаторних умовах. Сьогодні надходить багато звернень саме від літніх людей, які опинилися у складних життєвих обставинах – мають проблеми з несправною побутовою технікою, опаленням і т. ін. Звісно, така людина, опинившись сам на сам з проблемою, не в змозі самотужки її вирішити. Тож доручення міського голови ми вже виконали і дана послуга працює. Її необхідність жодних сумнівів не викликає, - зазначив заступник міського голови Анатолій Пустоваров.

Отримувачі соціальних послуг можуть перебувати у геріатричному стаціонарі від 30 календарних днів до одного року. Нині зокрема тут живе самотня 77-річна жінка, яка втратила житло під час пожежі, ще й перехворіла коронавірусом. Тепер, під наглядом фахівців, вона отримує всю необхідну допомогу та супровід у вирішенні особистих питань.

Зазначимо, для отримання соціальних послуг у геріатричному стаціонарі вже згаданим категоріям громадян слід подати заяву разом з іншими необхідними документами до районного управління соціального захисту населення за місцем проживання або ж перебування.