У Запоріжжі обговорили як боротися з «наливайками»

24.03.2021 15:00

Сьогодні у Запорізькій міській раді відбулась нарада двох депутатських комісій - з питань депутатської діяльності, регламенту, законності, правопорядку та протидії корупції та з питань регуляторної політики, розвитку підприємництва, торгівлі та послуг. Разом комісії обговорили методи боротьби з алкогольними закладами, яких в народі називають «наливайками».

В обговоренні проблемного питання також взяли участь представники Державної фіскальної служби, поліції, прокуратури та Держпродпотребслужби. Головне питання - чому «наливайки» так стрімко розвиваються в Запоріжжі і як це зупинити.

- Ситуація виходить з-під контролю. До нас масово звертаються жителі, скаржаться на недобросовісну роботу «наливайок», на погіршення криміногенної ситуації біля їхніх будинків. Цього не можна допустити. Ми, як і міський голова, займаємо чітку позицію з цього приводу. Вважаємо, що проблему потрібно вирішувати комплексно, тому й зібрали тут сьогодні фахівців з різних сфер, - розповів голова депутатської комісії з питань депутатської діяльності, регламенту, законності, правопорядку та протидії корупції Запорізької міської ради Дмитро Сірий.

У ході обговорення прийшли до висновку, що правова база України, яка стосується видачі ліцензій на продаж спиртного, застаріла. Так, підприємці досі працюють відповідно до закону 1995 року. Згідно з положенням, ліцензія видається всім, хто подав відповідну заяву і сплатив від 500 до 8000 грн на рік за продаж алкоголю. Позбавити ліцензії можна тільки, якщо сума є несплаченою або в разі продажу спиртного неповнолітнім.

На думку депутатів, варіантом вирішення проблеми з «наливайками» могло б стати посилення правил отримання та користування ліцензією. Від членів наради надходили різні пропозиції - від збільшення штрафів для тих, хто торгує алкоголем «з-під прилавка», до організації регулярних рейдів.

Загалом вирішили, що потрібно вносити зміни в місцеві регуляторні документи або направляти свої пропозиції на розгляд до Верховної Ради з проханням врегулювати законодавство.

За підсумками зустрічі члени депутатських комісій прийняли рішення створити робочу групу, куди увійдуть профільні фахівці всіх відповідальних підрозділів. Разом вони повинні розробити план дій і підготувати подальші матеріали для розгляду на сесії міськради.