У Запоріжжі триває вакцинація від COVID-19

26.03.2021 14:20

Так, від початку поточного тижня – з 22 березня - у місті почався другий етап вакцинальної кампанії від COVID-19. Одночасно з мобільними бригадами розгорнули роботу й стаціонарні пункти щеплень при центрах первинної медико-санітарної допомоги. За кожним закріплені лікар та медсестра, які пройшли відповідне навчання. Один з таких зокрема запрацював у Центрі ПМСД № 10, що у Вознесенівському районі.

Як розповіла заступниця директора з медичного обслуговування Центру ПМСД № 10 Світлана Чернігівцева, до вакцинальної кампанії медзалад приєднався 6 березня. Відтоді розпочала роботу мобільна бригада для виїздів і проведення щеплень в організованих колективах – медазкладах, які спеціалізуються на допомозі ковідним пацієнтам, а також у Запорізькому державному медичному університеті. Відучора, 25 березня, запрацював і стаціонарний пункт щеплень. Імунізацію проводять в окремому кабінеті. Крім того, тут облаштували й кімнату очікування для пацієнтів.

- Силами мобільної бригади вакциновано понад 800 осіб. У пункті щеплень, який вчора запрацював після проходження відповідного навчання спеціалістами цього пункту, щеплено 10 осіб, які досягли 80-річного віку. На сьогодні до електронного запису внесені 20 осіб, з понеділка ми будемо намагатися працювати на повну потужність і приймати 30 осіб на день, - додала Світлана Чернігівцева.

Якщо перший етап вакцинації передбачав добровільне щеплення медиків, які працюють з хворими на COVID-19, та військовослужбовців, то другий - літніх людей, яким виповнилося більше 80 років, сімейних лікарів та соціальних працівників. Нині використовується вакцина індійського виробництва Oxford/AstraZeneca (Covisheld). 

- В одному флаконі вакцини – 10 доз. Якщо ми не набираємо 10 пацієнтів віком від 80 років, на залишкові дози можемо залучати медиків та громадських діячів. Всі вакцини мають бути використані з моменту відкриття флакону впродовж 6 годин і режим кабінету щеплень адаптований до роботи у відповідних умовах, - зазначила заступниця директора з медичного обслуговування Центру ПМСД № 10 Світлана Чернігівцева.

Серед охочих отримати першу з двох доз вакцини у стаціонарному пункті Центру ПМСД № 10 – головний позаштатний епідеміолог департаменту охорони здоров’я Запорізької міської ради Ірина Макарова. Жінка розповіла, що давно запланували зробити щеплення, втім можливість з’явилася тільки зараз.

- Перед щепленням людина має заповнити документ – інформовану згоду - та пройти огляд у лікаря з вимірюванням артеріального тиску. Якщо протипоказань до щеплення не виявиться, можна вакцинуватися. До протипоказань відносяться алергічні реакції на якісь компоненти, які є у складі вакцини, гострі захворювання з температурою тіла вище 38 градусів. У такому випадку лікар може відтермінувати проведення процедури, - розповіла Ірина Макарова.