Володимир Буряк: «Цього року ми повинні завершити очистку озера в «Дубовому гаю», а також підготувати проект реконструкції парку»

03.10.2017 12:15

Наприкінці серпня стартували роботи з очищення великого озера в Центральному парку культури і відпочинку «Дубовий гай». Цьому передував підготовчий етап, коли монтувалися необхідне обладнання та трубопроводи. На даний момент вже очищено близько третини водойми. Хід робіт контролює міський голова Володимир Буряк, який сьогодні провів у «Дубовому гаю» чергову виїзну нараду.

В.о. директора «Дубового гаю» Олег Комаренко, представники підрядної організації відзвітували про хід робіт. Зараз на озері працює один земснаряд. Очищення озера триває. При цьому з озера витягають не тільки мул, а й побутове, будівельне сміття, яке багато років накопичувалося на дні.

- Можу сказати, що на даний момент задоволений темпами робіт. Найближчим часом на озері встановлять ще один земснаряд, щоб ще прискорити очищення водойми. Головне, що роботи повинні бути завершені до холодів. Саме таке завдання поставлене перед підрядниками та керівництвом парку, - сказав Володимир Буряк.

Міський голова підкреслив, що велике озеро не чистилося кілька десятків років. Це не могло не позначитися на його стані. При цьому водойма розташована в заплавній частині Дніпра, тут немає джерел, які могли б сприяти очищенню озера.

- Сьогодні велике і мале озеро - це два своєрідних акваріума, за станом яких необхідно постійно стежити. Керівництву комунального підприємства доручено передбачити в бюджеті парку окрему статтю для утримання цих водойм, щоб не допускати забруднення, можливого замору риби і так далі, - зазначив Володимир Буряк.

Міський голова нагадав, що очищення озера лише частина міської програми з розвитку парку «Дубовий гай». В цьому році в парку побудована каналізація, якої раніше не було. Завершується підготовка проекту реконструкції «Дубового гаю», яка повинна стартувати наступного року.

- Проектанти обіцяють до 30 листопада завершити підготовку проекту реконструкції «Дубового гаю». В результаті ми побачимо, яким повинен у майбутньому стати наш головний міський парк. Також це дозволить передбачити в бюджеті 2018 року кошти на початок реконструкції. При цьому необхідно розуміти, що реалізація проекту буде розрахована на кілька років, - повідомив Володимир Буряк.

Нагадаємо, на території парку «Дубовий гай» знаходяться два водоймища (озера), велике і мале. У 2016 році було закінчене розчищення малого водоймища з благоустроєм прилеглої території. На 2017 рік запланована розчистка великого озера, протяжність якого становить близько 680 метрів.

За багато років у великому озері накопичився мул. Товщина мулового шару становить близько двох з половиною метрів. Це не дозволяє озеру повноцінно функціонувати. Головна мета робіт - зберегти водоймище, яке без очищення не може існувати і становить загрозу для екосистеми всього парку.

Використовувати тут технологію розчистки за допомогою «драглайна» (екскаватора), яка застосовувалася на малому водоймищі, технологічно неможливо через те, що уздовж берега густо і близько ростуть багаторічні дерева. Саме тому тут застосовується абсолютно нова технологія.

Воду і мул відкачують за допомогою земснаряду, встановленого на озері. Після цього вона спрямовується по змонтованих трубопроводах у фільтруючі басейни (геопули) для зневоднення. Ці басейни являють собою тридцятиметрові металеві окружності, висотою два з половиною метра, вкриті фільтруючою тканиною. Вони встановлені на деякій відстані від озера, щоб не створювати незручностей відвідувачам парку. Для очищення води використовується спеціальний коагулянт.

Після очищення вода повертається у водойму. Відкачаний мул осушують за допомогою спеціального реагенту. Препарат підібрали з таким розрахунком, щоб мул надалі можна було застосовувати в якості добрива. Цей мул буде використовуватися на території міських парків, в першу чергу у самому «Дубовому гаю».